Amikor a szkeptikus is belefeledkezik – kijutós játékoknál a pozitív csalódás garantált

Még mindig vannak, akik nem értik, mitől jó egy kijutós játék vagy egyszerűen félnek tőle és ezért nem is hajlandóak kipróbálni. Ha te is így érzel, ez a cikk pont neked szól! Ha végigolvastad, ne felejts el időpontot foglalni a Mindquestnél!

Bár egyre többen ismerik és egyre népszerűbbek a szabadulószobás játékok – a Mindquestnél például négy pályát is kipróbálhatunk -, szkeptikusok azért mindig akadnak. Ők azok, akik csak nagyon nehezen beszélhetőek rá egy-egy ilyen jellegű kikapcsolódásra, és unottan, esetleg mártír arckifejezéssel az arcukon sétálnak be a szobákba – és igen, ők azok, akik végül egészen más lelkiállapotban sétálnak ki. Ez a játék ugyanis senkit sem hagy hidegen, mindenkit magával ragad, akár akarja, akár nem.

egyre népszerűbbek a szabadulószobás játékok

…szkeptikusok azért mindig akadnak..

A legtöbb szkeptikus attól tart, hogy ez a fajta szórakozás nem az ő műfaja lesz, mert talán nem a kiemelkedő találékonyságáról vagy a csapatjátékáról híres, nem kifejzetten matematikai gondolkodású, nem ért a modern technikához, esetleg csak szimplán unatkozni fog és amúgy sincs kedve az egészhez.

Teljes átalakulás a szabadulószobában

Aztán valahogy mégis belép például a Mindquest egyik szobájába „ha már hagytam magam rábeszélni, essünk túl rajta” gondolattal a fejében, szinte borítékolható, hogy néhány perc múlva teljes átalakuláson megy keresztül; mert egy jó szabadulószoba pontosan olyan, mint egy varázsdoboz, teljesen magába szippantja a látogatóit.

mindquest_30sml

Ezt nevezik a pszichológusok flow-élménynek, ami egy olyan szellemi állapot, amely során egy fokozott koncentráltság jön létre. Egy tudat alatti, spontán folyamat, ahol a játékos az adott pillanatot teljes mértékig megélve maximumra növeli a teljesítőképességét, miközben nagyfokú szabadságérzetet él át.

Fontos azonban tudni, hogy ez a fajta élmény tudatosan nem hozható létre – éppen ezért hat a szkeptikusokra is – hanem csak egyfajta sodródással. Nem kell érte semmit sem tenni, mert szinte automatikusan, ösztönösen főszereplői leszünk ennek a valódi filmeket idéző kikapcsolódásnak. Ebben a felfokozott lelkiállapotában pedig nem csak az fogjuk érezni, hogy a teljesítőképességünk megnő, hanem azt is, hogy egy-egy feladat megoldása után az örömérzetünk is sokkal erőteljesebbé válik.

Nincs mitől félni a küldetések során

A szereplők hamar rájönnek, hogy ebben a játékban egyáltalán nem számít a lexikális tudás, nem kell matekzseninek lenni, vagy az „osztály legjobb tanulójának”, egyszerűen csak a hétköznapi, józan eszünkre támaszkodva érhetünk el sikereket. Mindenki kedve szerint választhat személyiségéhez illő feladatot és nem csak a saját, hanem a többiek tudására is támaszkodhat.

A szkeptikusok ellenérzéseinek feloldásában domináns szerep jut a játékvezetőnek is, akinek feladata, hogy szakszerűen terelje a szereplőket a megoldás felé vezető úton úgy, hogy végül minden résztvevő pozitív élményekkel gazdagodva, elégedetten hagyhassa el a szobát.