A főváros színfoltjai: a romkocsmák

A romkocsmák

     Budapest Európa, de lehet a világ egyik legszebb fővárosa. Műemlékei, szép épületei és fiatalos hangulata magával ragadja az ide látogatót. Ám a számtalan múzeumon és látnivalón kívül van egy egészen egyedi színfoltja a fővárosnak: a romkocsmák. A romkocsmák olyan vendéglátó helyek, amelyek kissé kopottas, romos épületekben kapnak helyet legtöbbször a belvárosban, amit ráadásul akár szándékosan tovább rontanak építészetileg. Berendezésük is autentikus környezetet teremt, legtöbbször használt, akár kidobott vagy retró bútorok teremtik meg az igazi romkocsma designt. De hogy hogyan is alakultak meg és minek köszönhetik egyre nagyobb népszerűségüket? Ennek járunk nyomába.

Történetük

Budapesten a 2000-es évek elejére megszaporodott az üres vagy kihasználatlan házak száma. Az új tulajdonosok ezeket az épületek sokszor nem tudták, vagy nem is akarták felújítani. A fennálló helyzet áthidalására a romkocsmák tűntek a megfelelő megoldásnak. A rossz állapotban lévő ingatlanoknak alacsony volt a bérleti díja, felújításra sem kellett költeni, így könnyen beindítható, magas hozammal kecsegtető üzletnek tűntek.

Gyors elterjedésükhöz az is hozzájárult, hogy a magyar designerek ebben a köntösben szabadon, alacsony beruházással tudták próbálgatni szárnyaikat. Költségkímélő, de ezzel egy időben formabontó és extravagáns berendezésre volt szükség a romkocsma design esetében. Az első helyek Budapest belvárosában, a VII. kerületben nyíltak, de napjainkra más belső kerületekben is meglehetősen elszaporodtak.

Egy érdekes ötletből divatos beülős helyekké, majd idővel turistalátványossággá váltak. Közben a romkocsmák belső tere is változáson esett át. A korábban gyakran lomtalanításból összeszedett, esetleg retró bútorokat felváltotta egy modernebb, letisztultabb design. Kérdés, hogyan alakul a romkocsmák jövője, ugyanis a szárnyaló ingatlanárak negatívan hatnak a piacra, így a kevésbé jövedelmező helyeknek a bezárás veszélyével kell szembenézniük.

Romkocsmak

Romkocsmak

Szabadulós játékok

A romkocsmák forgalmával párhuzamosan van egy másik olyan üzlet, amely kifejezetten felkapott a magyar és külföldi fiatalok körében: a szabaduló szobák. Ezek olyan kijutós játékok, ahol 2-5 fős csapatoknak egy bizonyos idő alatt kell teljesíteniük az adott küldetést, azaz sok esetben kijutni a szobából. Ennek elérése közben meg kell oldaniuk különféle szabaduló szoba feladatokat, amik logikát, kreativitást, térlátást és – nem utolsó sorban – csapatmunkát igényelnek. Mivel legtöbbször külföldi turisták, családok, és baráti társaságok Budapesten látogatják ezeket, fontos volt, hogy a főváros belvárosi, pezsgő részében kapjanak helyet. Ennek folyamán nagyon gyakori, hogy romkocsmák közvetlen szomszédságában, esetleg egyazon épületben találhatóak. Napjainkban már a Gozsdu udvartól kezdve egészet a Klauzál utcáig számos ilyen helyszínnel találkozhatunk. 

Hova érdemes beülni?

Amennyiben szívesen kipróbálnánk egy ilyen helyet, számtalan lehetőség közül választhatunk. Ha szeretjük a spontán dolgokat, akkor mindössze annyit kell tenni, hogy egy sétára indulunk Budapest belvárosában, és előbb utóbb biztos egy romkocsmába botlunk. Egy kis szerencsével pedig még szabadulós szoba is van a közelben, így nem csak a kocsmajátékok uralhatják az estét. Amennyiben előre meg szeretnénk tervezni az esti kiruccanást és szeretünk és szélesebb palettáról válogatni, érdemes jobban beleásni magunkat a témába. Már csak azért is, hogy egy asztal- vagy szobafoglalással bebiztosítsuk az estét. Ebben az esetben pedig olyan weboldalak segítségét vehetjük igénybe, mint például a legjobbkocsma.hu. Itt számos eltérő hangulatú, stílusú és árfekvésű kocsma és szórakozó hely közül találhatjuk meg a mi ízlésünknek megfelelőt.

Mindquest – szabadulós szoba a Füge Udvarban

     A Klauzál utca 19. alatt található Mindquest Budapest szabadulós szoba is remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A kitelepülés egy igazi romkocsma, a Füge Udvar felett található. Az nevét onnan kapta, hogy egy hatalmas fügefa uralja az udvart, különleges hangulatot teremtve ezzel. Ideális kisebb-nagyobb baráti társaságoknak, akik szeretnek több programot összekapcsolni: lehetőségük van kipróbálni a Mindquest egy színvonalas kijutós játékát a négyből, majd az élményeket megbeszélni egy jó ital mellett a romkocsmában. Szobák 2-5 fő számára foglalhatóak, garantált a szórakozás! 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Romkocsma

legjobbkocsma.hu