blog

Itt olvashatod legfrissebb híreket a MindQuest újdonságairól és a és a legérdekesebb tartalmakat a szabadulószobák világáról.

Szabadulós szoba gyerekeknek?

Szabadulós szobák

Szabadulós szoba gyerekeknek
Szabadulós szoba gyerekeknek

A szabadulós szobák olyan tematikus, csoportos játékok, ahol logikai feladványok során átjutva kell véghezvinni egy adott küldetést – legyen az akár a világ legnagyobb gyémántjának elrablása, vagy a pusztító Mátrix vírus megállítása. Olyanok akár egy élő társasjáték. A szabadulós szobák Budapesten meglehetősen elterjedtek, a Gozsdu udvartól kezdve a Klauzál utcáig megannyi romkocsmában találkozhatunk velük. Ilyen a Mindquest games is, ami minden szórakozni vágyónak, akár külföldi turistának is kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

Családi szabadulószoba

     Bár elsőre talán azt gondolnánk, hogy a kijutós játékokat főképpen fiatal baráti társaságok látogatják, azért ez nincs teljesen így – remek szórakozás családoknak is. A kijutáshoz szükséges szabadulós szoba feladatok igen sokrétűek – logika, térlátás, jó megfigyelőképesség és kreativitás kell hozzájuk. Emiatt remekül ki tudja egészíteni egymást szülő és gyermek, hiszen a gyerekek gyakran olyan dolgokat is észrevesznek, amik a felnőtteknek elkerülhetik a figyelmét, vagy mindössze másképpen értelmezik azt.

Ezen felül fontos, hogy tanulni is lehet ezekből a jópofa rejtvényekből. Bár lehetséges, hogy az iskolában nem épp kedvenc tantárgy a matematika, de például ilyen játékos formában kedvet kap hozzá a gyerkőc. Továbbá előfordulhat, hogy így derül ki milyen terület érdekli igazán gyermekünket – legyen az művészet vagy elektronika. Egy ilyen szabadulós szobában eltöltött családi kiruccanás igazán maradandó élmény. 

A gyerekek és a kíváncsiság

     Mire is vezethető vissza a szabadulós szobák sikere, miért érdekelheti akár még azokat a gyerekeket is, akiket nagyon nehéz lekötni bármivel? Az egyik legfőbb ok a gyermeki kíváncsiság. Ha tudjuk, hogy van valahol egy rejtett ajtó, ami mögött kincs lapul, vagy hogy egy eldugott kis fiókban rejtőzik a széfet nyitó kulcs kódja, akkor rögtön izgatottan vágunk neki a kincskeresésnek. A gyerekekre ez különösen igaz. Szeretik feltérképezni a körülöttük lévő dolgokat, megismerni a világot, megérteni a miérteket. Emiatt kifejezetten kedvelik többek között a detektíves játékokat is.

Jópofa megoldások otthonra

Természetesen a legjobb, ha ilyen jellegű szórakozásra vágyunk, ha felkeresünk egy szabadulós szobát. A Mindquest budapesti kitelepülésén lehetőségünk van családostul megmérettetni magunkat egy kijutós játékon. Gyerekek számára nagyobb csoportokban is foglalható, hogy közösen vessék bele magukat az önfeledt játékba. Kiváló ötlet lehet akár születésnapi ünneplés alkalmából, a zsúr kezdeteként felkeresni egy szobát, hogy a nagy kaland megadja a remek alaphangulatot a délután további részére.

Kitűnő családi program
Kitűnő családi program

Az is előfordulhat azonban, hogy nem jutunk el szabadulós szobába. Legyen az csak egy sűrű hétköznap, amikor nincs időnk, vagy fennállhat a helyzet, hogy olyan gyakran voltunk az elmúlt időben, hogy nem győzzük. Ám a gyerkőcök ilyenkor is vágyhatnak hasonló jellegű szórakozásra. Mit lehet ilyenkor tenni?

Ha van egy kis időnk és kreativitásunk, akkor természetesen egyszerű keretek között, de létrehozhatjuk otthon a mi kis szabadulós szobánkat. Összeköthetjük akár a tanulással is. Egy-két matematikai művelet megoldása jelentheti a továbbjutáshoz szükséges kódot. Vagy éppen fel kell olvasni egy rövid szöveget, hogy kinyíljon a titkos kapu. Máskor csinálhatunk “english quest”-et, hogy egyszerű angol szavak lehetnek a kulcsok. Így egy kalandos játék keretei között tud tanulni gyermekünk. A végső feladat kijelölésénél fontos, hogy olyat válasszunk, ami motiváló, de egyben szórakoztató is. Tegyük fel, hogy a küldetés célja kimenekíteni a kedvenc plüssállatot. De lehet akár a kincskeresés végén rejlő jutalom egy kis édesség, nyalánkság is. Ha pedig járt már rendes szabadulós szobában a család, és több gyermek van a családban, akkor akár javasolhatjuk azt is, hogy egymásnak hozzanak létre ezekhez hasonló fejtörőket, akadálypályákat. Hívhatjuk úgy is: élő társasjáték gyerekeknek.

 A lényeg a szórakozás

Bárhogy is döntsön végül a család arról, hogy mi legyen a program, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat és fordítsunk kellő időt szeretteinkre. Összességében elmondható, hogy a szabadulós szoba remek kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak mindenki számára; ajánlott, hasznos játék gyerekeknek. Amennyiben úgy döntöttünk, hogy belevetjük magunkat egy izgalmas játékba, érdemes felkeresni a Füge Udvarban található Mindquest szabadulós szobáit, ahol igényes környezetben agyafúrt rejtvényekkel tornáztathatjuk meg agyunkat. Weboldal: https://mindquest.hu/

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Facebook Instagram Tripadvisor