Szabadulószobában a csapatépítés is más élmény

Lehet úgy csapatépítő tréninget tartani, hogy közben egy szabadulószobában játszunk? Hatékonyabb lesz egy, például a Mindquestnél megtartott tréning, mint ha “hagyományos” körülmények között próbálunk csapatot építeni? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Egy cég sikeres működésének alappillére az, hogy a munkatársak magabiztosan, hatékonyan és gördülékenyen tudjanak együtt dolgozni. A több évtizedes múltra visszatekintő csapatépítő tréningek – nagy hatékonysággal – ezt tudják még inkább előremozdítani. Egy jól felépített tréning fokozza a résztvevők ön- és emberismeretét, magabiztosságát, felelősség- és kockázatvállalását, toleranciáját, önbizalmát, javítja az információ átadást és összekovácsolja a közösség tagjait. Ez hosszútávon egy sokkal élhetőbb munkakörnyezet és sikeresebb vállalkozás garanciája lehet.

Csapatépítés a szabadulószobában

A hungarikumként számon tartott szabadulószobás játékok adta lehetőségeket nagyon hamar felfedezték maguknak a céges programszervezők és trénerek is. Nem meglepő, hiszen például a Mindquest négy pályája jó lehetőséget kínál arra, hogy egy-egy csapatépítő rendezvénynek helyszínt biztosítson, vagy nagyobb létszám esetén, kitelepüléssel a játék menjenek házhoz.

Csapatépítő programok cégeknek

Csapatépítő programok cégeknek

Forró Tamás vezető tréner elmondta, hogy egy jól kivitelezett szabadulószobás csapatépítés a kommunikációs stílusokat sokkal jobban feldolgozza, mint egy átlagos gyakorlat, mivel a résztvevők a komfortzónájukon kívülre kerülnek.

  • Egy ilyen élményszerű gyakorlat támogatja a hétköznapi stresszhelyzetek közösen történő feldolgozását, így egy komplex csapatfejlesztési program nagyon hatékony köztes állomása lehet.

A különböző tematikájú szabadulószobák lényege, hogy a játékosok egymással szorosan együttműködve térképezzék fel a környezetet és egy – viszonylag szoros – időkorláton belül megoldják az adott feladatokat. Az idő sürget, a hangulat felfokozott, az adrenalin megnő, így mindenkinek egy koncentrált jelenlétre van szüksége ahhoz, hogy a kihívásoknak megfelelhessen.

  • A szabadulószobás csapatépítés máshogy hat az új és a már meglévő csapatok fejlesztésére – mondta el Forró Tamás. Hozzátette: az új csapatok esetében, a kulturális hálóban maradandó emléknyomot hagy. Hamar erősíti a közösséget, gyorsabban és hatékonyabban működnek jól együtt a tagok. A már meglévő csapatok fejlesztésében egy – hangsúlyozottan megfelelő tréneri feldolgozás mellett – alkalmas arra, hogy a tagok megismerjék képességeinek határait, és növelje a munkatársak egymás közötti összhangját.

Szabadulószobás csapatépítésnél még fontosabb a tréner szerepe

Nagyon fontos tehát a tréner szerepe, aki a feladatok során szerzett friss élményeket segít feldolgozni és a megszerzett tapasztalatokat átültetni a hétköznapi, munkahelyi környezetbe. Mivel szabadulószobás játékon résztvevők, a feladatok során gyakran egy egészen új oldalról ismerhetik meg egymást – vagy akár saját magukat – így egy ilyen programnak ebből a szempontból is hosszú távú hatásai lehetnek.

Magával ragadó flow élmény

Magával ragadó flow élmény

A játék során, a nyomás alatt kapott új impulzusokra lehullhatnak a gátlások, megváltozhatnak az erőviszonyok, és ahogy képzeltben utaznak térben és időben, akaratlanul is csapatjátékossá válhatnak. A megtöbbszörözött erő pedig képessé tehet bárkit arra, hogy részt vegyen egy képzeletbeli gyémántrablásban, a hidegháború szereplőjévé válhasson, sikeres expedíción vehessen részt egy dél-amerikai dzsungelben, vagy akár megtapasztalhassa a Mátrix digitális világát egy San Franciscó-i sikátorban.