Betekintés a Franchise-rendszerek világába

Napjainkban egyre több helyen találkozhat az ember azzal a szóval, hogy “franchise”. Legyakrabban sikeres üzletláncokhoz tudjuk kapcsolni a fogalmat, azonban nem biztos, hogy teljesen értjük mit is jelent, és hogyan működik egy ilyen rendszer.

Röviden a franchise-ról

A “franchise” maga francia eredetű szó, szerződéses kapcsolaton nyugvó együttműködési formát takar. Többféle tartalma lehet, lényege, hogy a franchise-átadó egy név, bejegyzett védjegy, értékes üzletviteli tapasztalat használatának jogát adja át a másik fél számára, aki ez ellenben díj fizetésére köteles. Névhasználat alatt értjük, hogy az átvevő jogosulttá válik a cégnév és egyes márkanevek használatára is.

Mit takar a üzletviteli tapasztalat?

  • valamilyen szabadalommal óvott találmány
  • egyedi design
  • értékes üzleti titok, azaz know-how
  • üzemszervezési megoldások

Ezen kívül az átadó vállalja, hogy finanszírozást nyújt, részt vesz az új üzlet elindításában, vagy akár segíti a beszerzést.

Mit kell ezért tennie a franchise-t átvevőnek? Egyszeri, illetve rendszeres díjakat fizet, valamint köteles pontosan betartani a szerződés minden egyes pontját. Ezáltal portfóliója, design-ja kötött, csupán bizonyos keretek között mozoghat.

Sikeres példák külföldön

Külföldön nagy múltja van a franchise rendszereknek. Egyes cégek működése évtizedekre nyúlik vissza, és napjainkban a világ legtöbb országában rendelkeznek üzlettel. Legelterjedtebbek a vendéglátásban, a Föld legsikeresebb franchise vállalatainak körülbelül fele ebben a szektorban működik. Talán a legismertebb – ami sokaknak elsőre ugorhat be a franchise hallatán – a McDonald’s, a világ legnagyobb franchise cége. De ezen kívül számos más gyorséttermi üzletlánccal találkozhatunk a legnagyobb vállalatok között: ilyen például a KFC, a Burger King, a Subway vagy a Pizza Hut.

A vállalatok ilyen keretek közötti működésének előnye, hogy a fogyasztó egy megszokott minőséget kap – mindegy hogy az ember Amerikában vagy Ázsiában ül be ezekbe a gyorséttermekbe -, hasonló design, menü és kiszolgálás várja majd. Érdekesség, hogy a McDonald’s mára olyannyira elterjedt, hogy az országok egyik jóléti mutatóját Big Mac indexnek hívják, ami azt hivatott jelezni, hogy mennyi időt kell dolgozniuk az embereknek az adott országban egy Big Mac áráért.

Milyen más iparágban találkozhatunk ezen kívül franchise-zal? Többek között elterjedt a megoldás hotelláncok között is. Olyan nívós, világszerte ismert szállodák működnek ezáltal a rendszer által, mint például a Mariott vagy a Hilton. Ezen felül akár kiskereskedések is alkothatnak effajta láncot, csakúgy, mint például a 7Eleven.

ExcapeRoomeFranchise

Példák hazai franchise-rendszerekre

Itthon a franchise- rendszerek egyik úttörőjeként és iskolapéldájaként a sokak által ismert és szeretett Fornettit tartják. A finom, friss és gyakorlatilag bárhol elérhető péksütemények igazi sikert arattak a belföldi fogyasztók között. A hazai piac kicsit más a globálishoz képest abból a szempontból, hogy nem annyira koncentrált a gyorséttermek üzletágára. Megtalálható köztük akár a felkapott Street Food ágazat, például a Kolbice képében, de kávézók (pl.: Cafe Frei), ingatlanirodák (pl.: Duna House), sőt mosodák (pl.: Bubbles) is helyet kapnak.

Többek között pedig a Mindquest szabadulós szoba is franchise vállalat formájában működik. Bár magyar központú, számos kijutós játéka található meg külföldön is. Szobák széles kínálatából válogathat az érdeklődő; nagy előny, hogy már bejáratott, kitapasztalt szabadulós játékot üzemeltethet az első pillanattól fogva. Bővebb információ az alábbi linken: https://mindquest.hu/franchise/

Akár emiatt, akár játszanál egy jót, nézz be hozzánk a Füge Udvarban Budapesten!

Érdemes-e belevágni?

Fentebb számos pozitív példát láthattunk, hogy miért érdemes belevágni egy ilyen vállalkozásba. Természetesen ennek is megvannak a maga nehézségei: jelentős összegű beruházás, és a kreatívabb jelleműek nehezen tudnak kiteljesedni a szerződés kötött jelleme miatt. Azonban akik kicsit tanácstalanok, de vállalatot szeretnének irányítani, azoknak remek lehetőség lehet, a világ tele van franchise ötletekkel.

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Franchise

http://www.franchisedirect.com/top100globalfranchises/rankings/

Magyarországi franchise lehetőségek – 2017