blog

Itt olvashatod legfrissebb híreket a MindQuest újdonságairól és a és a legérdekesebb tartalmakat a szabadulószobák világáról.

Csapatépítés – Miért és hogyan?

Csapatépítés

A csapatépítés egy átfogó fogalom, ami olyan tárasági tevékenységeket jelöl, amelyek lényege, hogy elősegítsék egy csoport együttműködését. Ez jelentheti akár a csoportban betöltött szerepek felismerését és tisztázását, akár a szinergiák megtalalálását vagy a konfliktuskezelést. A személyközi kapcsolatok javításával és egymás jobb megismerésével igyekeznek a hatékony munkavégzést megteremteni. Manapság egyre nagyobb szerepet kapnak, a HR és szervezetfejlesztés kifejezetten nagy hangsúlyt fektet rájuk. A menedzserek is belátták, hogy az összvállalati teljesítmény növelése és a hatékonyság növelése érdekében elengedhetetlen egy kooperatív,  jól működödő szervezet – aminek kisebb egységei a csoportok, teamek. 

Miért van rá szükség?

     A mindennapi munkavégzésnél ritkán fordul elő, hogy teljesen egyedül, bármiféle társas érintkezés nélkül dolgoznánk. Akarva-akaratlanul is csapatokba kerülünk, ahol fontos az együttműködés, és hogy megfelelő viszonyban legyünk a többiekkel. Ha van egy jó alaphangulat az irodában, akkor sokkal hatékonyabb a munkavégzés, produktívabbak vagyunk, szívesen megyünk be dolgozni. Ám abban az esetben, ha ez még sincs meg, nehéz felfedezni, hogy milyen ok rejlik a háttérben. Nem szívesen beszélnek róla az emberek, és sokan kerülik is a nyílt konfliktust. Pontosan emiatt közvetett módon, akár csapatépítő programokon keresztül tárhatjuk fel a miérteket, érthetjük meg a csoporttagokat, és hozhatjuk egymáshoz közelebb az együtt dolgozókat.

Szabadulószoba Csapatépítés
Szabadulószoba Csapatépítés

Az ilyen jellegű események egyrészt a felszín alatt rejlő konfliktusok megoldására irányulnak. Egy-egy mélyebb beszélgetés, szituációs játék, vagy közös feladatmegolás le tudja dönteni a láthatatlan korlátokat, így az egyének jobban tudnak nyitni a másik felé. Lényeges a bizalomépítés is, ezt különböző bizalom játékokkal tudjuk segíteni. De természetesen sok más haszna is lehet a csapatépítésnek. Alapvetően négy kategóriát különböztet meg a szakirodalom:

  • Célok kitűzése
  • Szerepek letisztázása
  • Problémamegoldás
  • Személyközi kapcsolatok 

Kiknek hasznos a csapatépítés?

Gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy mindenkinek. Leggyakrabban három területen használják: iskolák, szervezetek és sportolók esetében. Ezek közül az üzleti terület emelkedik ki leginkább. Úgy tartják, hogy a csapatépítés a 10 főnél nagyobb csoportokban a leghatékonyabb. Több erőforrással, és szélesebb skálájú képességgekkel rendelkeznek, mint a kisebb csapatok, azért nagyobb lehet a szinergiahatás. Ezen felül érdemes tudni, hogy minél érettebb személyiséggel és szakmai tudással rendelkeznek a tagok, annál jobb eredményt lehet elérni.

Ezen kívül fontos megjegyezni, hogy a szervezeteken kívül még ki az aki profitál a csapatépítésen való részvételből: maga az egyén. Ugyanis az ilyen rendezvények a csoportos hatékonyságon felül segítik az önértékelést, önmagunk megismerését, és az egyéni célkitűzést is. Olyan plusz energiatöltettel ruháznak fel, amit a magánkéletünkbe is magunkkal viszünk. 

Hogyan érdemes kivitelezni?

     A kivitelezés nagyban függ attól, hogy mi a célunk a csapatépítéssel. Amennyiben például a jövő évi vállalati stratégia megtervezése és kreatív ötletelés, érdemes rászánni egy egész hétvégét, ahol meetingek és kötetlenebb programok váltakoznak. Abban az esetben, ha kevesebb időt szánnánk rá, és például a kooperáció és kommunikáció javítása a cél, megfelelő lehet egy pár órás, vagy fél napos elvonulás a hétvége egyik napján, vagy munka után. Fontos előre tisztázni a programot, és annak célját, így minden résztvevő kellőképp rá tud hangolódni.

Maguk a tevékenységek pedig eltérőek lehetnek. Lehetnek komolyabb beszélgetés jellegűek, ám gyakoribb a játékos forma. Ebben az esetben csoportosan kell közösen megalkotni valamit, rajzolni, tervezni. Máskor csukott szemmel kell csapatépítő feladatokat végrehajtani, vagy navigálni a másikat. Az ilyen játékok választéka határtalan, közös bennük, hogy szórakoztatóak és oldják a feszültséget.

Egy jó megoldás: szabadulós szobák

Szabadulószoba Csapatépítés - Kihelyezett Training
Szabadulószoba Csapatépítés – Kihelyezett Training

Manapság nagyon sok féle csapatépítő program közül választhatunk, ám az egyik legnépszerűbbek a szabadulós szobák lettek. Ezeknek lényege, hogy egy bizonyos időkeret alatt jópofa  logikai feladatok megoldásával kell végrehajtaniuk a csapatoknak egy adott küldetést, ami legtöbb esetben nem más, mint kijutni a szobából. A szabadulós játék feladatai legtöbbször kreativitást, logikát, térlátást igényelnek. Tematikus jelleggel, hangulatos dekorációval nyújtanak átható élményt. Egy-egy ilyen szabadulós  szoba 2 főre, de akár 6 fős csoportok számára foglalható, és remek ötlet csapatosan felkeresni ezeket, hiszen egymás erősségeit kiegészítve közösen tudjuk megoldani a küldetést. Kisebb teamek számára kitűnő csapatépítő program, egy nagy kaland.

Mi a helyzet azonban nagyobb vállalatok, csapatok esetében? A szobák kisebb csoportok számára vannak kitalálva, és bizonyára hosszadalmas lenne végigvárni mindenkit egy nagyobb létszámú cég esetében. De szerencsére erre is van megoldás. A vállalatok választhatják azt is, hogy úgynevezett mobil szabadulós szobákat kérnek az ezzel foglalkozó cégektől. Többek között a Mindquest is kínál ilyen jellegű szolgáltatásokat budapesti kitelepülésén kívül. Ebben a formában megoldható, hogy nagyobb csapatok, változó környezetben próbálják ki a mobil kijutós játékokat, és ilyen formában egyszzerre több ember tud részese lenni a csapatépítő élménynek.

A flow élmény

Van még egy dolog, ami miatt a szabadulós szobák ennyire népszerű csapatépítési helyszínné váltak. A feladatok megoldása közben az ember teljesen beleéli magát az adott szituációnak, átadja magát az önfeledt játéknak. Ez az úgy nevezett flow-élmény, amit egy magyar kutató, Csíkszentmihályi Mihály nevéhez köthetünk. A pozitív pszichológia egyik tana, moivációelméletekhez és produktivitáshoz is kapcsolódik. Lényege, hogy ha bekerülünk ebbe a bizonyos flowba, akkor átszellemülten, nagyobb kedvvel végezzük az adott feladatot, motiváltabbak vagyunk, energiaszintünk emelkedik. Ez természetesen kihat a munkavégzésre is, lelkesek, proaktívak leszünk. Könnyebben elkerüljük úgymond a szkeptikus állapotot. 

Dióhéjban

Miért hasznos a csapatépítés? A szervezetfejlesztés egyik alappillérévé vált és nem véletlen. Tanulmányok kimutatták, hogy a vállalati teljesítmény növelésének egyik leghatékonyabb módja, jóval jelentősebb eredményeket lehet elérni vele, mint például a pénzbeli kompenzációval. Rengeteg válfajuk van, az egyik legnagyobb népszerűségnek a szabadulós szobák örvendenek. Amennyiben ilyen jellegű csapatépítő játékot keresünk, érdemes felkeresni a Klauzál utcába található Füge Udvart, és remek hangulatban eltölteni egy kellemes órát a Mindquest egyik jópofa játékában. 

https://mindquest.hu/csapatepito-jatekok/

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Team_building

https://hu.wikipedia.org/wiki/Flow-%C3%A9lm%C3%A9ny

Facebook Instagram Tripadvisor