Csillogás és színkavalkád – drágakövek bűvöletében

 

Ásványok 

     “Az ásványok olyan, a Föld belsejében és a Földön kívüli objektumokban előforduló, természetes eredetű anyagok, amelyek összetétele és szabályos, képlettel leírható, rendezett szerkezete egyaránt viszonylag állandó: kristályos vagy amorf. Az ásványokat tanulmányozó tudomány az ásványtan (mineralógia).” (Wikipedia) 

     Az ásványok régóta csodálattal töltik el az embereket. Azon kívül, hogy szépségükből fakadóan esztétikai szerepet töltenek be, számos hasznos tulajdonságuk is van. Ennek köszönhető, hogy elterjedtek többek között a gyógyításban, ezotériában is. Úgy tartják, a különböző színű és anyagú ásványok más-más energiát erősítenek fel, eltérő szerveink működését javítják. Sokan ötvözik a kellemeset a hasznossal, és ékszer formájában hordják őket. Az egyik leggyakoribb ásvány a kvarc.

Felmerülhet a kérdés, hogy miben különböznek a drágakövek? A drágakövek olyan ásványok, amik természetes úton keletkeztek, és kiemelkednek valamilyen tulajdonságukkal. Legtöbbször szépségük, ritkaságuk vagy keménységük különbözteti meg őket. Ennek köszönhető, hogy megnyerték az emberek tetszését és megkülönböztető értékítéletét. A köztudatban leginkább a különlegesen szépeket értjük drágakő alatt. Többek között ilyen a zafír, a smaragd, vagy a talán legismertebb: a gyémánt. 

Egy-két különlegesség

     Földünkön jó pár lelőhely van, azonban érdekes lehet, hogy a világ legnagyobb drágakövei rendszerint egy-két ország bányáiból kerülnek elő. Így vált ismertté például Sri Lanka a zafírjairól. Pár éve találták meg itt a világ legnagyobb zafírját, amit egyedi mintázata miatt Ádám csillagának neveztek el. A drágakő nagyjából 100 millió dollárt ér. A zafírt előszeretettel használják többet között ékszerekben, például Diána is Katalin hercegnő eljegyzési gyűrűjét is ilyen kő díszítette.

A Cullinan eredeti, valamint feldarabolt és csiszolt állapotában

A Cullinan eredeti, valamint feldarabolt és csiszolt állapotában

Gyémántbányászatban Oroszország a világelső, azonban szorosan a nyomában vannak olyan dél-afrikai országok, mint Botswana vagy a Dél-afrikai Köztársaság. Itt találták meg a világ legnagyobb gyémántját 1905-ben. A legendás Cullinan 3016 karátos volt. Később kilenc darabra vágták, lecsiszolták, két legnagyobb darabja pedig a mai napig a brit koronaékszereket díszíti.

2015-ben Botswanában bányászták ki rövid egymásutánban a világ 2. és 3. legnagyobb gyémántját. Az előbbit éppen pár napja árverezték el 53 millió dollárért (13,9 milliárd forintért). 

Szerezd meg a világ legnagyobb gyémántját szabadulószobánkban!

     Természetesen a történelem folyamán is megannyi kísérlet volt drágakövek eltulajdonlására, gyémántrablásra, mivel ezek minden korban gazdagságot és státuszt szimbolizáltak azon felül, hogy mennyit értek. Így mindig is fokozott figyelemmel őrizték az ilyen ritkaságokat.
Szerezd meg a világ legnagyobb gyémántját!

Szerezd meg a világ legnagyobb gyémántját!

  Ha kedvet kaptál, hogy átéld milyen izgalmakkal teli lehet egy ilyen drágakő megszerzése, akkor gyere el a Klauzál utcában található Mindquest games-be, és próbáld ki gyémántrablás játékunkat. A feladat egyszerű: el kell lopni a világ legnagyobb gyémántját. Ki ne akarná magáénak? Megannyi izgalmas és gondolkodtató feladaton keresztül kell eljutni a hatalmas drágakőig és megszerezni azt. Azonban a kaland itt még nem ér véget. Nem elég megszerezni a világ legnagyobb gyémántját, hanem ki is kell jutni, mint azt egy kiszabadulós szobában szokás. Tehát készülj fel egy igazi élményre! 

Hol lehet velük szemtől szemben találkozni?

Ha pedig valakit a Mindquest szabadulós játékán felül is érdekelnek az ásványok és a drágakövek, akkor van arra mód, hogy élőben is megcsodálhasson párat. A Természettudományi Múzeum várja az érdeklődőket, de az ELTE is tekintélyes ásvány- és kőzettárat tudhat magáénak. Még inkább egy közösségi esemény lehet az időszakosan megrendezésre kerülő ásványbörze, ahol nem csak megtekinteni tudjuk a ritkaságokat, hanem meg is tudjuk venni azt, amelyik különösen elnyerte a tetszésünket. Ezen kívül érdekes beszélgetni a gyűjtőkkel és kiállítókkal, sőt számos ismeretterjesztő előadásra is beülhetünk, így egy igazi társasági és kulturális élmény. Legközelebb az október 7.-8.-ai hétvégén kerül sor a rendezvényre, bővebb információk az alábbi linken: http://asvanyborze.com/

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81sv%C3%A1ny_(anyag)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%A1gak%C5%91

http://cosmopolitan.hu/divat/2016/01/06/hihetetlen-1404-karatos-zafirt-talaltak/