blog

Itt olvashatod legfrissebb híreket a MindQuest újdonságairól és a és a legérdekesebb tartalmakat a szabadulószobák világáról.

Éld át a kémkedés izgalmait a MindQuestnél!

Életkortól, nemtől függetlenül mindenkit magával ragad a kémek izgalmas és titkokkal teli világa, pontosan ezért olyan népszerű a MindQuest A pokolgép elnevezésű szobája, ahol te magad is kémnek állhatsz. Hollywood is meglovagolja a kémek rejtélyes világát, nem telik el olyan év, hogy minimum egy-két kémfilm ne kerülne a mozikba. Nemrég mutatták be a hazai mozik Brad Pitt és Marion Cotillard közös kémfilmjét, a Szövetségeseket. Mind a filmtörténelem, mind az irodalom, de még a videojátékipar is ellát minket kémekkel! Nemrégiben Paulo Coelho írt könyvet az egyik legismertebb női kémről, Mata Hariról.

Küldetés felrázva, nem keverve

A pokolgépes szabadulószobát több kémfilm és hős ihlette. Ezek közül az egyik legismertebb James Bond, akin nem fog az idő, mindig találnak hozzá egy új történetet, egy új „Bond-lányt”, egy karakán színészt, aki el tudja játszani a sármos figurát. Jó ideje találgatja már a világ ki lesz Daniel Craig utódja, ki bújhat legközelebb a legismertebb kém bőrébe… A dolog nem lesz egyszerű, hiszen olyan férfiakkal kell felvenni  a versenyt, mint Sir Sean Connery, vagy Pierce Brosnan.

A MindQuestnél ugyan nem kell elegáns öltönyt viselni, mint a 007-es ügynöknek, de igazi kémmé kell válni ahhoz, hogy kijuss a szabadulószobából. Miután titkos akták kerülnek hozzád és a csapatodhoz, menekülni kell, ám kiderül, hogy a megbízó csapdába vezetett, hiszen a kémek világában semmi sem az, aminek látszik.

A POKOLGÉP
A hidegháború után nem minden titok került napvilágra!

Szabadulószoba James Bondon túl…

A pokolgépes szabadulószobát persze nem egyedül James Bond karakterére építettük fel, hiszen készültek más kémfilmek is Hollywoodban, bár az igaz, hogy egyikből sem készült annyi folytatás, mint a 007-es ügynök sztorijából. Tom Cruise azonban (eddig) ötször bújt már Ethan Hunt bőrébe és hajtott végre lehetetlennek tűnő küldetéseket a Mission Impossible filmekben. Matt Damon, mint Jason Bourne eddig négyszer került mozivászonra. De alakított már kémet Robert Redford (A keselyű három napja), Arnold Schwarzenegger (Két tűz között), vagy Gene Hackman (Magánbeszélgetés) is.

Női kémek és balekok

Bár a kémeket inkább férfiként képzeljük el, azért színésznők is megkíséreltek néhányszor kémek bőrébe bújni, pl. Angelina Jolie a Salt ügynökben, Cameron Diaz, Lucy Liu és Drew Barrymore a Charlie angyalaiban.

Néha félresiklanak a kémsztorik is, például amikor humorral próbálják fűszerezni, ezek általában bukást eredményeznek, ilyen volt pl. a Zsenikém – az ügynök haláli, és a Kémes hármas vagy legutóbb Melissa McCarthy-val, A kém. Az Austin Powers-ből bár igazi kultfilm lett, igazából paródiája a kémfilmeknek.

Kémek a könyves polcon

Természetesen nem csak a filmek szerelmeseinek, hanem a könyvmolyoknak is akadnak remekművek.  James Bondot is egy írónak, Ian Fleming-nek köszönhetjük. Egy másik nagyon híres író, John le Carré is ontja magából a kémsztorikat. Carré kémfigurái teljesen másmilyenek, mint mondjuk James Bond, sokkal realisztikusabbak, ridegebbek. Ez annak is köszönhető, hogy Carré maga is a brit titkosszolgálatnak dolgozott, így sokkal inkább a kémek lelkivilágára fókuszál, mint az akciókra.  Igazi klasszikus a kémsztorik kedvelői számára James Grady regénye, A keselyű három napja. Ken Folett is írt ilyen témájú regényt, amely a Tű a szénakazalban címet viseli, ezt egyébként szintén megfilmesítették, méghozzá Donald Sutherland főszereplésével.

Talán segíthet A pokolgép szobából való kijutásban, ha olvastál már kémregényeket, de az is lehet, hogy nem… Hiszen nagy a baj! A megbízóról kiderül, hogy nem az, akinek mondta magát, tőrbe csalt, a csapdában pedig egy bomba vár rátok, amit hatástalanítani kell ahhoz, hogy kijussatok!

Legyél te is kém a MindQuestnél!

Minden kisfiú nagy álma, hogy kémkedhessen, és ez a vágy később is megmarad, talán ezért olyan népszerűek a kémek a videojátékok világában is. Például James Bond vagy Ethan Hunt bőrébe bújhatunk a filmek alapján készült játékokban.

Régebbiek közül elég ismert és népszerű a Spy vs. spy, ahol szét kell lőni minden ellenfelet. A No One Lives Forever a lövöldözős és a lopakodós játékok keveréke, a főszereplő egy nő, Cate Archer. Sokan úgy írják le, hogy az Austin Powers és a James Bond keveréke, mivel a küldetéseket sokszor humoros eszközökkel lehet teljesíteni. Rendkívül népszerű lett, így több folytatást is kapott, és egyszer az év játékának is megválasztották.

A The Saboteur nevű játék sem mai darab már, 2009-ben jelent meg. Párizsban játszódik a II. világháború idején, a főszereplő egy ír autóversenyző, aki csatlakozik az ellenálláshoz. Emiatt a lövöldözés mellett, versenyzős epizódok is vannak.

A lopakodós játékok egyik legismertebb címe a Splinter Cell sorozat, melyben Sam Fisher a főszereplő. A játék népszerűsége valószínűleg abból adódik, hogy Tom Clancy regényei adták az ötleteket hozzá. A Mirror’s Edge című játékban egy utópisztikus világban kell titkos információkat eljuttatunk egyik helyről, a másikra. A főszereplő, Faith nem kimondottan kém, ám a játék során a kémekéhez nagyon hasonló feladatokat kell elvégezni. A Watch Dogs egy olyan helyre kalauzol, ahol mindenki megvan figyelve, minden be van kamerázva, így kell izgalmas, titkos küldetéseket végrehajtani.

Ha nem csak a virtuális világban próbálnád ki a kémkedés izgalmait, hanem a valóságban is egy kis időre egy kém bőrébe bújnál, akkor gyere el a Füge udvarba a MindQuesthez barátaiddal A pokolgép szobába!

Facebook Instagram Tripadvisor