blog

Itt olvashatod legfrissebb híreket a MindQuest újdonságairól és a és a legérdekesebb tartalmakat a szabadulószobák világáról.

Híres rablások a történelemben

Rablások

A történelem során számos olyan esetről olvashatunk, amikor egy-egy drága, értékes vagy ritka holminak lába kél. Mindig is vonzotta az embereket a gyors meggazdagodás reménye, még akkor is hogyha ez esetenként törvénybe ütköző eszközöket követelt. Megpróbálni ellopni egy tárgyat furfangos tervek alapján kétes kimenetelű eredménnyel? Kockáztatni azt, hogy közben elkapják az embert? Hát, nem épp a legkecsegtetőbb jövőkép, és kicsit bonyolultabb, mint mondjuk egy számzáras lakat feltörése. Ennek ellenére az évek alatt sokan próbálkoztak kisebb-nagyobb sikerrel. Összegyűjtöttünk egy párat a történelem legnagyobb rablásai közül. 

Néhány híres rablás a történelemben

Kirabolni sok mindent lehet: bankot, pénzszállító autót, kaszinót, múzeumot. Nézzünk hát mindegyikre példát. A Brazil Központi Bankból 2005-ben vittek el majdnem 70 millió dollárt. A rablók két háztömb alatt ástak hónapokon keresztül egy 200 méter hosszú alagutat, ami a széfbe vezetett. Az ügy pikantériája, hogy gyakorlatilag ellenállás nélkül hatolhattak be a páncélterembe, mivel az nem volt biztosítva abból kifolyólag, hogy szinte lehetetlen, hogy kirabolják.

A történelem egyik legnagyobb gyémántrablására Amsterdamban került sor, amikor is repülőtéri munkásoknak öltözött tolvajok tartóztattak fel és loptak egy gyémántokkal megpakolt teherautót. A drágakövek majdnem 80 millió dollárt értek, a trükkös gyémántrablás elkövetőit pedig 12 évvel később, idén fogták el.

2012-ben egy holland galériából lopták el Picasso: Harlequin feje című képét. A három tolvaj viszonylag egyszerűen, harapófogóval jutott be a múzeumba és vitt el pár perc leforgása alatt 7 nagyon értékes művet, többek között a Picasso-t. Bár a tetteseket rövid időn belül elfogták, a képek nem kerültek elő. Állítólag az egyik tolvaj anyja megsemmisítette őket, hogy elterelje a gyanút fiáról.

Hires Rablások
Hires Rablások

Filmes kapcsolat

Számos rendezőt megihletett a betörések és a rablások világa. Sőt, akad néhány példa fordított esetre is, amikor az elkövetők merítenek ötletet egy-egy filmből. Így történt ez a világ egyik legnagyobb kaszinója, az ausztráliai Melbourne-ben található Crown esetében is.  A rablók módszere ugyanis kísértetiesen hasonlít a George Clooney és Brad Pitt főszereplésében játszódó “Ocean’s Eleven” filmben látottakhoz. Tudniillik a kaszinó biztonsági rendszerén keresztül hozzáférést nyertek a VIP termek nagy felbontású kameráihoz. Nem tudni hogyan, ám valahogy más játékosok lapjai eljutottak a szintén kártyázó beépített emberhez, aki így mindösszesen 8 kör alatt 32 millió dollárt zsebelt be. Mire pedig a személyzet felfigyelt az összefüggésre, az elkövetőknek már hűlt helyük volt. Ami pedig az ilyen jellegű filmeket illeti: bőven válogathatunk közülük. Egyik példa gyémánt rablós filmekre a Pierce Brosnan főszereplésében játszódó “Az utolsó gyémántrablás”, vagy a “Brilliáns csapda”, ahol Sean Connery játsza a főhőst.

 

A gyémántrablás (The diamond heist game)

A nagy rablások másokat is megihlettek, nem csak a filmproducereket. A napjainkba egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szabadulós szobák között is számos hasonló tematikájúval találkozhatunk. A kijutós játékokon kívül emiatt egyre gyakoribbak a betörős játékok is. Többek között így van ez a Mindquest budapesti kitelepülésén is. A már fentebb említett amsterdami eset volt az, amelyből ötletet merítettek. A gyémántrablás névre hallgató szobájukban a játékosok belecsöppenhetnek egy hasonló szituációba. A történet ugyanis a következő: a városba érkezett a világ legnagyobb gyémántja, a csoport feladata pedig nem más, mint egy órán belül átjutni a biztonsági rendszereken és megszerezni azt. Nem hátrány, ha a menekülésre is van idő, hiszen a rendőrség már közeledik!

 

Éld át te is!

     Amennyiben kedvet kaptunk, hogy a rosszfiúk bőrébe bújjunk – legálisan -, ne habozzunk felkeresni egy ilyen jellegű szabadulós szobát. A Klauzál utcai Füge Udvarban található Mindquest Games “A gyémántrablás játéka tökéletesen megfelel a célnak. A szabadulós szoba 2 főre, de akár 5 fős csoportokra is foglalható, árban pedig 6000 HUF és 10000 HUF között mozog létszámtól függően. Verekedd át magad különböző szabaduló szoba feladatokon, használd a logikádat és szerezd meg a drágakövet!

Részletek az alábbi linken: https://mindquest.hu/

 

Források:

http://index.hu/kulfold/2013/03/15/kiraboltak_a_vilag_egyik_legnagyobb_kaszinojat/

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20140427/festmeny-rablas-mukincs/

http://www.bumm.sk/archivum/2011/03/16/53131_a-vilag-ot-legnagyobb-rablasa

A legnagyobb gyémántrablások

https://444.hu/2017/01/22/12-ev-utan-kaptak-el-a-75-millio-euros-amszterdami-gyemantrablas-gyanusitottjait

Facebook Instagram Tripadvisor