blog

Itt olvashatod legfrissebb híreket a MindQuest újdonságairól és a és a legérdekesebb tartalmakat a szabadulószobák világáról.

Hogyan mozdulj ki egy introvertált személlyel?

Eltérőek vagyunk

Földünkön jelenleg 7,5 milliárd ember él. Hazánkban 9,7 millió. Rengetegen vagyunk, és nincs két teljesen egyforma ember a bolygón. Ez külsőnkre is igaz, személyiségünkre pedig talán még inkább. Azonban fontos, hogy empatikusak legyünk, a másik szemszögéből is lássuk a világot, megértsük embertársunkat. Mindennapjainkban ez ott mutatkozik meg, mikor nehezen tudunk dűlőre jutni egy adott problémát, kérdést illetően.

Személyiségtípusok

     Sokan foglalkoztak már a különböző személyiségtípusokkal az évek alatt. Ez egy olyan terület, ami több tudományterület számára is érdekes. Legfőképp a pszichológia foglalkozott a témával. A kutatók igyekeztek különböző dimenziók mentén kategóriákba sorolni a különböző személyiségeket. Sőt, ezt akár már mi magunk is megtehetjük, hiszen számos akár otthonról kitölthető önismereti kérdőív áll a rendelkezésünkre.

Az egyik legismertebb, napjainkban is használatos személyiségteszt a Myers-Briggs féle úgynevezett MBTI típusindikátor. A kutatónők – akik egyébként anya-lánya viszonyban álltak – Carl Gustav Jung munkásságára alapozva dolgozták ki elméletüket a második világháború éveiben. Alapvetően négy különböző szinten vizsgálják a személyiségjegyeket, melyeknek végpontjait ellentétes tulajdonságok adják. Ezek a következők: extrovertált – introvertált, érzékelő – intuitív, érző – gondolkodó, megítélő – észlelő. Mindezen tulajdonságok főképp általános beállítottságunkkal, döntéshozó módszerünkkel, érzékelésünkkel állnak kapcsolatban. Ezek alapján 16 kategóriát alkottak. A teszt kitölthető például itt: http://szemelyisegtipusok.hu/tesztek/mbti-szemelyisegteszt-72-kerdessel/

Személyiségtípusok
Személyiségtípusok

     Az extrovertált – introvertált tengely az első az MBTI-ban, sőt, ez a megkülönböztetés a mindennapjainkban is használatos. Az extrovertált személy alapvetően nyitottabb, társasági ember, aki szeret a figyelem középpontjában állni és élvezi, ha másokkal töltheti el a szabadidejét. Ettől töltődik fel. Ezzel szemben az introvertált inkább magába forduló, szkeptikus, kissé zárkózott személyiség, aki jobban preferálja az egyedül töltött időt, nem érzi jól magát a nagyobb társaságok nyüzsgő forgatagában.

     Egyik jellemző sem jó vagy rossz. Fontos viszont, hogy felismerjük, hogy mi magunk melyik kategóriába tartozunk, és besoroljuk a hozzánk közel állókat is. Így sok félreértés elkerülhető, jobban megérthetjük a másikat. A különbözőségek nap mint nap megmutatkozhatnak, például, ha egy programot szeretnénk szervezni egy barátunkkal, aki introvertált személyiség.

Lehetséges programok

     Egy zárkózottabb embert néha nehéz lehet kimozdítani lakása melegéből és biztonságából. Általában előnyben részesítenek egy otthoni filmezést, számítógépes játékot vagy társasjátékot. Azok közül is inkább a stratégiai játékokat, nem azokat, ahol szerepelni kell, mint például egy Activity-ben.

Ám néha mindenkinek szüksége van arra, hogy kimozduljon kicsit otthonról. Ha introvertált személlyel szervezünk programot, akkor érdemesebb kisebb fős csoportokban gondolkodni, lehetőleg egy olyan helyre, ahol el tudja engedni magát. Ez egyrészt lehet valamilyen otthon is megvalósítható program, csak más keretek között: például mozi, színház. Megfelelő lehet akár egy múzeum, vagy kiállítás, főleg, ha olyan specifikus témáról szól, ami a másiknak a szíve csücske. De szóba jöhetnek például a manapság reneszánszukat élő társasjátékok, sőt akár az élő társasjátékok is. Egy jó stratégiai játékot már nem csak otthon tud játszani az ember, hiszen vannak erre specializálódott vendéglátóhelyek, ahol szabad hozzáférés van megannyi társasjátékhoz, így akár többet is ki tudunk próbálni ott tartózkodásunk során. Ez előnyös, mert változatosabb az élmény, sőt pénztárcabaráta is, mivel nem kell megvennünk a játékokat.

Az élő társasjátékok is remek ötletnek bizonyulhatnak. Ezeknek is több változatuk van, a stratégiaitól a kijutós játékokig, ám az közös bennük, hogy mi magunk vagyok a szereplők és egy adott játéktéren belül zajlanak az események. Sőt, léteznek kémkedős játékok, nyomozós játékok élőben is.

Szabadulós szobák

     A szabadulós szoba is az élő játékok közé tartozik, melynek lényege, hogy a játékosoknak egy bizonyos időkorlát alatt véghez kell vinniük egy kalandos küldetést, ami sok esetben nem más, mint a kijutás a szobából. Ez persze koránt sem egyszerű: különféle szabadulós játék feladatokat kell megoldani, amikhez többek között logikára, kreativitásra és térlátásra van szükség. Egy-egy szoba általában 2-5 fő részére foglalható, így párok, kisebb baráti társaságok, családok számára remek szórakozás. 

Ha olyat kerestek, ami mindenki számára élmény lesz – Mindquest Budapest!

Ha szabadulós szobát keresünk, akkor nincs nehéz dolgunk, hiszen Budapest belvárosa bővelkedik bennük: megtalálhatóak a Gozsdu Udvartól egészen a Klauzál utcáig. Gyakran romkocsmák épületiben vannak kitelepüléseik, hogy a össze tudjanak kötni többféle szórakozást a baráti társaságok Budapesten. Így van ez a Mindquest esetében is, ami a Füge Udvar romkocsmája felett található. Mivel emelkedik ki a többi szabadulós szoba közül? Egyrészt ez az egyik legrégebbi Magyarországon, másrészt pedig az egyik legszínvonalasabb környezetet nyújtja az önfeledt szórakozásnak. Jelenleg négy kijutós játékkal várja a vendégeket, melyek tematikája eltér, így mindenki ki tudja választani a számára szimpatikusat. Nagyszerű ötlet ide eljönni a barátokkal, introvertáltak számára is pozitív csalódás. Születésnapra, egyéb alkalomra kiváló ajándék informatikusoknak is.

További részletek és foglalás a honlapon: https://mindquest.hu/

Szabadulós szoba kuponok
Szabadulós szoba

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Myers%E2%80%93Briggs-t%C3%ADpuselm%C3%A9let

 

 

Facebook Instagram Tripadvisor