blog

Itt olvashatod legfrissebb híreket a MindQuest újdonságairól és a és a legérdekesebb tartalmakat a szabadulószobák világáról.

Hogyan szabadulnak ki a szabaduló művészek?

Szemfényvesztés

A bűvészkedés, mágia iránt mindig is érdeklődtek az emberek. Eredete messzire nyúlik vissza a történelemben, alapjai egészen az őskorban gyökereznek. Az évek során a mágia szerepe és jelentősége ugyan átalakult, azonban teljesen a mai napig nem tűnt el az életünkből. A 19. és a 20. századtól kezdve fokozott népszerűségnek örvendtek a különböző varázslatos előadások, bűvészek. Hihetetlen mutatványoknak lehetünk szemtanúi egy-egy ilyen rendezvény folyamán, ám az egyik legjobban várt része az előadásnak a kiszabadulós számok. A szabaduló művészeknek nincs egyszerű dolguk, hiszen különböző béklyókból, csomókból, bezárt helyekről kell kijutniuk. Mégis hogy csinálhatják?

Kiszabadulás

Nem véletlenül vonzottak mindig is nagy tömeget a különféle szabaduló mutatványok. Egyszerre izgalmas és félelmetes a látvány, lélegzetvisszafojtva várjuk, mi fog történni, sikerül-e vajon a bűvésznek kiszabadulni. Amikor pedig igen, akkor jön a döbbenet és a hitetlenkedés. Hogy lehetséges ez?

Nehéz megmondani. Természetesen a bűvésztrükkök mikéntjét sosem árulják el. Pedig szinte elképzelhetetlen hogyan lehet megoldani egy-egy különösen nehéz mutatványt. Igen eltérőek lehetnek az eszközök és helyszínek, amikből a bűvészek kiszabadulnak. Tradicionális segédeszköznek nevezhető a bilincs, de láncokat, köteleket is gyakran használnak. Összetettebb mutatványokból sincs hiány. Talán azok izgatják legjobban a közönség fantáziáját, amikor valamilyen nehezítő tényező is megjelenik, ezzel egyfajta időkorlátot szabva a mágus számára. Ismert például a lezárt, vízzel teli dobozból vagy üvegből való szabadulás, vagy az élve eltemetés. Leggyakrabban nem látni ezeket a mutatványokat, ugyanis mindössze egy függöny engedi láttatni  körvonalakat, így csak találgatni tudunk, mi is történik pontosan a túloldalon.

Nevezetes szabaduló művészek, inspirációk

Amikor a szabaduló művészekre gondolunk, ki más is juthatna először eszünkbe,

Nevezetes szabaduló művészek, inspirációk
Nevezetes szabaduló művészek, inspirációk

mint a méltán híres Harry Houdini? A magyar származású Houdini (eredeti nevén Weisz Erik) a 19. század végén, valamint a 20. század elején tevékenykedett; korszakalkotó személy volt a varázslás világában. Lehetetlennek tűnő produkcióinak köszönhetően hatalmas rajongótáborra tett szert. Kiszabadult többek között folyóba dobott dobozból, speciálisan neki készített bilincsből, sőt egy orosz fogolyszállító vagonból is. Mutatványait rendszerint nagy közönség előtt mutatta be, így az emberek saját szemükkel lehettek tanúi a csodáknak.

A bűvészek világa önmagában is varázslatos, ám számos filmet is megihlettek. Többek között ilyen a Tökéletes trükk, ami Scarlett Johanson, Christian Bale és Hugh Jackman főszereplésével, valamint egyedi történetvezetésével nagyszerű alkotás. Más hangulatú, ám szintén a bűvészkedéssel foglalkozó film a Szemfényvesztők, melynek már több része is a filmvászonra került az utóbbi években.

Szemfényvesztők
Szemfényvesztők

Éld át te is!

     Sokakat vonz a szabadulás művészete, ám a legtöbb trükk meglehetősen veszélyes, így biztonságos elsajátításuk igen hosszú idő. Azonban létezik más mód is arra, hogy szabadulhassunk: ez pedig nem más, mint a  kijutós játékok világa. Ezek a szabadulós szobák olyan tematikus élő játékok, ahol egy kalandos küldetést kell végrehajtani egy adott időkorláton belül, ami legtöbbször nem más, mint maga a kijutás a helyiségből. Ez azonban koránt sem egyszerű: szabadulós játék feladatok egész sorát kell megoldani ahhoz, hogy kiszabaduljon a csapatunk, ám ezek logikát, kreativitást igényelnek.

MindQuest - Az élő szabadulós játék
MindQuest – Az élő szabadulós játék

A Mindquest budapesti kitelepülése remek lehetőséget nyújt a kiszabadulni vágyóknak. A Füge Udvar igazi romkocsmája felett helyezkedik el a Klauzál utcában, tehát belvárosi mivolta miatt könnyen megközelíthető. Jelenleg négy különböző szoba közül válogathatnak a baráti társaságok Budapesten, a kiszabadulás után pedig egyéb kocsmai játékkal tudják folytatni  szórakozást. A Mátrix, Noo’Zaca, Pokolgép, valamint Gyémántrablás névre hallgató szobák 2-5 fős csapatok részére foglalható, árban pedig 7000 HUF és 15000 HUF körül mozognak. Érdemes figyelni az időszakos akciókat a honlapon (https://mindquest.hu/) és a Facebook oldalon, ugyanis alkalmi vócserekkel még olcsóbbá és egyedibbé tehető az élmény.

Végszó

     Legyen az bűvészmutatvány, vagy egy kijutós játék, annyi bizonyos, hogy mindkettőhöz ügyesség kell. A szabadulás izgalma az, ami maradandóvá teszi az élményt. Érdemes kipróbálni!    

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Harry_Houdini

Facebook Instagram Tripadvisor