Indiana Jones – egy igazi klasszikus

Indiana Jones

Október 24-e. 32 éve ezen a napon mutatták be először hazánkban az első Indiana Jones filmet – Az elveszett frigyláda fosztogatóit. Azóta a főszereplő igazi klasszikussá vált.  Dr. Henry Walton Jones, ismertebb nevén Indiana Jones, vagy röviden Indy kalandor és régészprofesszor egyben, megannyi misztikus történet főhőse. A filmes karaktert nem más, mint George Lucas alkotta meg; a híres kalandort Harrison Ford személyesítette meg.
Jones alapvetően egy nagyon szerethető, ám kissé esetlen régészprofesszor benyomását kelti egész addig, amíg nem kell elutaznia a világ valamelyik eldugott, titkos kis szegletébe, hogy megszerezzen egy kultikus, nagy erőkkel rendelkező ereklyéket. Gyakran mindezt a gonosz ellen elől. Indiana ruházata, külleme a védjegyévé vált: kalapban, bőrdzsekiben, ostorral az oldalán veti bele magát a kalandokba. Igazán bátor figuráról van szó, ám legalább egy igazi gyengepontja még neki is akad: a kígyóktól való félelme.

 

Indiana Jones - egy igazi klasszikus

Indiana Jones – egy igazi klasszikus

Az a bizonyos frigyláda…

Érdekesség, hogy eredetileg a sztori képregényes formában létezett, nem más, mint a Marvel kiadó jóvoltából. Az első történet, amivel gyakorlatilag Indiana Jones és a világa berobbant a köztudatba azonban, az Az elveszett frigyláda fosztogatói voltak. Az első filmben Indy igen komoly problémával szembesül: nácikkal száll szembe, akik a szövetség ládáját kutatják azért, hogy seregeiket legyőzhetetlenné tegyék, és győzedelmeskedjenek a háborúban. A frigyláda lelőhelyét mutató medalion pedig nem másnál, mint Jones szerelmének a birtokában van. A kalandor ezek után hosszú utazásba kezd: felleli a láda pontos rejtekhelyét, és megszerzi azt, ám a nácik rögtön elkobozzák tőle, így hát üldözőbe veszi őket. Bár rövid ideig megkaparintja az ereklyét, ám az hamarosan ismét náci kézre jut. Ezúttal kipróbálják annak hatalmát, ám a frigyláda misztikus erejétől mind megsemmisülnek. A láda biztonságos kezekbe kerül végül, a világ megmenekült. A film egyik ikonikus jelenetét az alábbi linken tudjátok megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=mC1ikwQ5Zgc

Folytatások

     Az első film igen sikeres lett, remek fogadtatásnak örvendett: könnyedén vált az év legnézettebb filméjévé. Négy Oscar-díjat zsebelhetett be. Így hát három másik követte, kisebb-nagyobb kihagyásokkal. A főhős visszatér az alábbi folytatásokban: Indiana Jones és a végzet temploma, Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag, valamint Indiana Jones és a kristálykoponya királysága. Ezen felül számos írott adaptáció is megjelent az első film után: könyvek, ifjúsági regények. Sőt, több számítógépes játékban is találkozhatunk Jones-szal.

 

Te is lehetsz Indiana Jones!

     Indiana Jones hősies alakja sokakat megihletett a film megjelenése óta. Nem csoda: ki ne szeretne egy bátor kalandor

NOOZACA kijutos jatek

NOOZACA kijutos jatek

bőrébe bújni, egzotikus tájakat meglátogatni és igazi rejtélyeket megoldani? Persze a filmekben látható veszélyek nélkül. Hát, most mindenkinek van erre lehetősége. A Mindquest Budapesten található kitelepülésén ugyanis szabadulós szobák sora várja az érdeklődőket. Ezek tematikus jelleggel működnek, és véletlenül pont létezik egy olyan, ahol Jones szerepébe kerülhetünk. Ez a Noo’Zaca nevezetű kijutós játék, ahol a feladat a filmből ismerős lehet: egy ősi templom rejtett szobájából kell megszerezni a titokzatos kristálykoponyát, majd kijuttatni azt. A szabadulós játék feladatai összetettek, és kifejezetten illenek a szoba hangulatához. Ez kifejezetten fontos szempont volt a szoba tervezése alatt. Az izgalom a kincskeresés közben garantált.

 

Összegzés

     Az Indiana Jones filmeket és magát a főhőst lehet szeretni, meg nem is. Igaz, hogy a filmek nem tökéletesek, azonban tény, hogy korszakalkotónak bizonyultak ebben a műfajban, azóta számos hasonlót ihlettek meg. A régészprofesszor alakja pedig igen szerethető. Szerencsére manapság már lehetőség nyílik arra, hogy mi is részt vegyünk hasonló kalandokban – biztonságos keretek között. Látogassatok el a Klauzál utcában fekvő Füge Udvar romkocsmájába! Itt találjátok a Mindquest gamest, ahol akár kisebb, akár nagyobb társaságban állhatok neki a ti saját kalandotoknak! A weboldalunkat itt találjátok: https://mindquest.hu/

Jó szórakozást!

 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Indiana_Jones