blog

Itt olvashatod legfrissebb híreket a MindQuest újdonságairól és a és a legérdekesebb tartalmakat a szabadulószobák világáról.

Irodalmi sokszínűség hazánkban

Január 22. – A magyar kultúra napja

Kölcsey“Őseinket felhozád
Kárpát szent bércére,
Általad nyert szép hazát
Bendegúznak vére.
S merre zúgnak habjai
Tiszának, Dunának,
Árpád hős magzatjai
Felvirágozának.”

-Kölcsey Ferenc – Himnusz

 

A magyar kultúra napja

Január 22-e a magyar kultúra napja. E nemes ünnep 1989 óta kerül megemlékezésre, abból fakadóan, hogy ha minden igaz, Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát Csekén. Így tehát a nagy mű, Magyarország egyik jelképének létrejötte kötődik ehhez a naphoz. Az évforduló és az ehhez kapcsolódó megemlékezések lehetőséget nyújtanak évezredes hagyományaink felelevenítésének, nemzeti tudatunk erősítésének, szellemi értékeink megőrzésének. Ezen emléknapon számos kulturális és művészeti rendezvényt, pedagógiai díjátadót tartanak.

Himnusz 

Programlehetőségek

Ha máskor nem, akkor érdemes legalább január 22-én valamilyen kulturális program után néznünk. Múzeumok, könyvtárak, olvasókörök várják az érdeklődőket, csak hogy egy párat említsünk. Többek között nyílt napot tart az Országos Széchenyi Könyvtár is. A látogatók raktársétákon, könyvbemutatókon, konferenciákon vehetnek részt. Sőt, a raktárból előkerülnek az eredeti Hymnus kéziratai, és a megszokáshoz híven egy vidéki településen – idén Nyíregyházán – lesznek megtekinthetők.

A Petőfi Irodalmi Múzeum is kuriózummal várj a látogatókat. Hétfőn ugyanis háromkötetes kortárs antológiacsaládot mutatnak be A századelő irodalma címmel a magyar kultúra napja alkalmából. A trilógia a 21. század elejének kortárs magyar irodalmát foglalja egybe mintegy 1776 oldalban. A három kötet együttesen 385 szerző írásait tartalmazza, 16 év irodalmi terméséből válogatva. A századelő költészeteA századelő novellái és A századelő gondolkodói versek, novellák és esszék válogatott gyűjteménye.

 

Szabadulós játék gyerekeknek

A magyar kultúrára való megemlékezés mindenféleképpen fontos, ám sokan vannak, akiket nem vonzanak az ilyen jellegű rendezvények. Iskolás gyerekeknek jó ötlet lehet egy kulturális megemlékezést felfűzni valamilyen más szórakoztató programmal. Kiváló lehetőséget nyújtanak ehhez a szabadulós szobák, hiszen ezek az élő társasjátékok gyerekeknek is élvezetesek és tanulságosak.

A szabadulós szobák olyan kooperatív játékok, ahol a csapatnak egy óra áll rendelkezésére ahhoz, hogy megoldjanak egy kalandos küldetést, ami sok esetben nem más, mint a kijutás maga. Ezen feladatok többféle nézőpontot, kreativitást, logikát, csapatmunkát igényelnek, így kifejezetten hasznosak gyerekek számára. A játéktéren található autentikus berendezések, rejtett tárgyak biztosítják a hangulatot és a maximális kikapcsolódást. Ha az egész osztály szeretne felkeresni egy kijutós játékot, akkor érdemes olyan keresni, ahol egyszerre több szoba is látogatható, így kisebb csoportokban, párhuzamosan mehet a kiszabadulás.

Pontosan ilyen a Mindquest budapesti telephelye is. Jelenleg négy igényesen berendezett szoba várja minden korosztály képviselőit. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy könnyen megközelíthető, hiszen a Blaha Lujza tértől nem messze, a Klauzál utcában kap helyet. A Pokolgép, A Gyémántrablás, A Mátrix foglyai és a Noo’Zaca öröksége mind felejthetetlen élményt nyújt. Lehetünk kalandorok, vagy kémek, olyan ez, a detektíves játékok, kémkedős játékok, vagy a  nyomozós játékok élőben. További információk az alábbi linken: https://mindquest.hu/

 

Szabadulós játék otthon

Természetesen a gyermeknevelés nem csak az iskolában dől el, sőt. Otthon a szülőknek van a legnagyobb szerepe benne. Így ha esetleg az iskolában nem kerül sor a magyar kultúra napjára való megemlékezésre, akkor érdemes erről egy kicsit otthon beszélgetni gyermekünkkel. Ismertessük meg vele kedvenc írónkat, költőnket, szerettessük meg vele a magyar irodalmat. Egy gyermekkönyv például remek kedvcsináló lehet.

Ebben az esetben is fontos azonban, hogy ne unalmas keretek között beszéljünk a témáról. Érdemes játékos köntösbe foglalni az irodalmat, így akár létrejöhet egy saját kincskereső játék otthon. Ha rejtvényes, irodalomhoz kötődő feladványokat, versrészleteket adunk gyermekünk számára, bizonyára jobban meg fog maradni az emlékezetében. Ezek megoldása vagy felolvasása jelentheti a továbbjutást a játékban. A feladatok komplexitását idő függvényében variálhatjuk, akár egy egész estét szórakozást is biztosíthat mindenkinek ez a családi szabadulószoba. Érdemes kipróbálni!

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_kult%C3%BAra_napja

https://www.orientpress.hu/cikk/2018-01-19_a-magyar-kultura-napja-alkalmabol-nyilt-napot-tart-az-oszk

http://mandiner.hu/cikk/20180119_a_magyar_kultura_napja_385_magyar_szerzo_irasait_gyujtottek_harom_kotetbe

Facebook Instagram Tripadvisor