Ki férhet hozzá az adatainkhoz?

Január 28. – Az adatvédelem nemzetközi napja 

Technológia, globalizáció, digitalizáció

     “A tudomány, a technológia – ezt világosan és erősen akarom mondani – nem old meg minden problémát. De tudomány és technológia nélkül semmiféle problémát nem lehet megoldani.”

– vallja Teller Ede, magyar fizikus.

Milyen igaza van. Napjaink globalizálódó világában az információs technológia, az internet, valamint egyéb fejlesztések gyorsan teret hódítottak és nélkülözhetetlenné váltak. Mára az egész világ egy szempillantáson belül elérhetővé vált otthonunk melegéből – elég mindösszesen egy laptop vagy egy okos telefon. Természetesen ez a nyitottság megannyi előnnyel jár, melynek köszönhetően könnyebbé vált életünk. Ám nem szabad elfelejtkezni a technológia árnyoldaláról sem. Milyen veszélyeket tartogathat magában? 

Adatvédelem a 21. században

“Az információtechnológia fejlődési ívének már rég nem az elején járunk, hamarosan az exponenciális görbe meredek szakaszába érünk. Felgyorsulnak az események, és a jövő már jóval azelőtt megérkezhet, hogy mi felkészültünk volna rá.”

– vélekedik Martin Ford, jövőkutató, író.

Valószínűleg sokan egyetértenek vele. A digitális világ eddig soha nem látott ütemben fejlődik, egyre több teendőnket végezzük online. Ez viszont azzal is jár, hogy adatokat adunk meg, elég, ha egy banki tranzakciók veszünk példának. Ez az oka annak, hogy az adatvédelem szerepe is egyre inkább középpontba kerül az utóbbi években.

Így keltették életre az adatvédelem nemzetközi napját január 28-án. Először a 2007-es évben tartották meg a világnapot, az Európa Tanács adatvédelmi konvenciója elfogadásának 25. évfordulója alkalmából. Ez szeretné felhívni az emberek figyelmét az adatvédelem jelentőségére, és tájékoztatást nyújtani az érdeklődők számára.

2015-ös események pedig abszolút indokolják a kérdés relevanciáját. Tudniillik, ez év októberében összeomlott az EU és az Egyesül Államok közötti Safe Harbor. Egy 15 éve fennálló nemzetközi jogi megállapodásról van szó, ami mindössze egy nap leforgása alatt érvényét vesztette. Október 6-án az Európai Unió Bírósága felülírta ezt a körülbelül 4000 vállalat által alkalmazott szabályozást. Egy ilyen horderejű döntés csak megerősítette a sokak által már korábban is hangoztatott véleményt, hogy a felhő típusú mobilhálózatokra nem érvényesíthetőek kellő biztonsággal a számítógépek hajnalán meghozott rendeletek. Satya Nadella, a Microsoft cégvezetője arról nyilatkozott, hogy ugyan egy vezető számítástechnikai cég fejeként természetesen a fejlődést támogatja, ettől függetlenül az időtálló értékek megőrzése elengedhetetlen. A magánélethez való jog pedig pontosan egy ilyen megőrizendő érték.

Mire érdemes figyelni?

     Mára már egy számítógép meghackelése aligha nehezebb feladat, mint egy számzáras lakat feltörése. A mindennapokban viszonylag egyszerű lépéseket is tehetünk adataink megőrzése érdekében. Egyrészt, figyeljünk arra, milyen szerveknek biztosítunk rálátást adatainkra. Érdemes elolvasni az úgynevezett apró betűs részeket, mivel legtöbbször ott van feltüntetve, hogy milyen esetekben kiknek bocsájtják ki a szükséges adatokat. Néha nem árt, ha szkeptikusan állunk a dolgokhoz.

Másrészt fokozottan ügyeljünk a közösségi média használatára. Bár sokan szeretik nagy közönség előtt élni az életüket, ez olykor a visszájára is fordulhat. Figyeljünk arra, véletlenül milyen árulkodó jelek szerepelhetnek egy-egy fényképen, illetve ne tüntessünk fel személyes adatokat mindenki számára elérhető felületen.

Harmadrészt igyekezzünk kerülni a vírusokat. Ugyan ezek sokszor észrevehetetlenül épülnek be egy-egy programba, alkalmazásba vagy e-mailbe, többségük esetében mégis fülön csíphetjük az árulkodó jeleket. Ne nyissunk meg kétes e-maileket, és ne kattintsunk azonnali nyereményt hirdető promóciókra sem!

Állítsd meg te az uralomra törő technológiát!

A digitális világ az évek alatt igen sok filmet, könyvet, franchise-t ihletett meg. Többek között megjelenik a Terminátorban, sőt a Mátrixban is. Most pedig lehetőség nyílik rá, hogy az utóbbit te magad éld át. A Klauzál utcában található Mindquest szabadulós szoba ugyanis négy szobája közül az egyiket erre a témára építette. A játékosoknak egy óra áll rendelkezésükre, hogy megállítsák a hatalomra törő gonosz Mátrix vírust. Trükkös küldetés, és kombinált csapatmunkát igénylő szabaduló játék feladatok várják a családokat és baráti társaságokat Budapesten, de csapatépítő programként is kiváló. A nagy kaland után pedig vár az igazi romkocsma: a földszinten helyet kapó Füge Udvar, ahol kocsmai játékokkal vezethetjük le a kijutás izgalmát.

Szabadulós szoba

Szabadulós szoba

 

 

Forrás:

Január 28. az adatvédelem nemzetközi napja