blog

Itt olvashatod legfrissebb híreket a MindQuest újdonságairól és a és a legérdekesebb tartalmakat a szabadulószobák világáról.

Kijutós társasjáték, szabadulós társasjáték? 

Közeledik a karácsony

Az év utolsó hónapjában járunk, beköszöntött a december. Advent első, majd második vasárnapja felé haladunk, pár hét és meleg pulcsikba öltözve, karácsonyi dalokat énekelve egy bögre forralt bor társaságában ünnepeljük a karácsonyt. Lehetőségünk nyílik kicsit megpihenni, szeretteink körében, nyugalomban és békességben eltölteni pár napot. Mivel ilyenkor gyakran egybegyűlik a család, nem maradhat el az ajándékozás és az azt követő közös program sem. Ez lehet akár egy jó film megnézése, de időt szánhatunk egy jópofa társasjátékra is, ami pedig nem utolsó sorban ajándékötletnek sem rossz. 

Társasjátékok – szórakozás a családnak

     Az említett társasjátékok gyakorlatilag a reneszánszukat élik – vagy talán sosem mentek ki a divatból? Korábban is volt számtalan jó, élvezhető társasjáték, amiből párnak sikerült akkora nevet kiépítenie, hogy a mai napig népszerűségnek örvendenek. Ilyen például az Activity, a Monopoly, vagy a Rizikó, amiknek már a hagyományos verzión túl számtalan speciális, egyedi témára épült adaptációját forgalmazza a legtöbb játékbolt Budapesten. Manapság azonban talán még több, színesebb, interaktívabb és ötletesebb játék közül választhatunk.

Vannak stratégiai játékok, ügyességi, valamint logikai társas- és kalandjátékok is. Legtöbbször a többi játékos legyőzése a cél, ám akadnak úgynevezett kooperatív játékok is, amikor a résztvevők együttműködésére van szükség annak érdekében, hogy felülkerekedjenek magán a játékon. Ebben az esetben vagy mindenki nyer, vagy mindenki veszít. Olyan szempontból előnyösebb egy kooperatív játék, hogy együttműködésre sarkall, másrészt pedig általuk könnyebben el  lehet kerülni az esetleges veszteni nem tudó játékosok kirohanásait, így nem esik csorba a meghitt karácsonyi átszellemülésen.

Számos filmes, könyves adaptációval is találkozhatunk, legyen szó akár a Trónok Harcáról, akár a Gyűrűk Ura világáról. A legtipikusabbak a táblajátékok, míg más esetben mindössze kártyákra van szükségünk. Ezen kívül természetesen vannak egyéb tartozékok is amik feldobják a játékélményt: dobókockák, jópofa bábuk, egyedi figurák. Minden adott arra, hogy egy egész estés szórakozásban legyen részünk. Ha pedig nem vagyunk biztosak benne, milyen játékkal játszanánk szívesen, módunkban áll ezeket kikölcsönözni, vagy kipróbálni egy-egy társasjáték kocsmában Budapesten. 

Kijutós játékok – egy új dimenzió

     Napjainkban nem csak egyre több, szebb, vagy részletesebb társasjáték létezik, hanem létrejött egy egészen eltérő válfajuk: az élő társasjáték. Szabadulós szobák keretein belül mi magunk vagyunk a játékosok, és belecsöppenhetünk egy-egy ilyen egyedi játék világába. Cél, hogy véghezvigyük az előre megadott kalandos küldetést az adott időkereten belül, legtöbbször egy óra áll rendelkezésünkre. A kijutós játékok egyértelműen a kooperatív társasjátékokhoz hasonlítanak leginkább, mivel csapatokban, egymás erősségeire támaszkodva, közösen kell megtalálni a használható tárgyakat, logikai feladatok sorát megoldani és egyéb fejtörőket megfejteni a siker érdekében.

Mindezen kívül más dolgokban is hasonlítanak az élő társasjátékok hagyományos társaikhoz. Az autentikus játékélmény itt sem marad el, ugyanis egyedi tárgyak, hangulatos berendezések és egyéb kiegészítők járulnak hozzá ahhoz, hogy teljesen átható környezetben találjuk magunkat. Továbbá a küldetés is sokszor hasonlít a társasjátékokban lévőkre: egy eltűnt relikvia megszerzése, kincskeresés vagy a világ megmentése. 

A kettő ötvözete: szabadulós társasjáték?

     Igen! Bár elsőre furcsán hangozhat, de létezik a kettő keveréke is. Boltokban, online kapható olyan társasjáték, amivel kártyák és leírások segítségével effektíve létre tud jönni egy saját szabadulós játék otthon. Az EXIT széria tipikusan ilyen. A kooperatív játék keretein belül a csapattagoknak a különböző, kártyákon található feladványokat kell megfejteniük annak érdekében, hogy kiszabaduljanak. A környezet változó, mivel a játéknak több kiadása is megtalálható a boltokban: kunyhó, labor, sírkamra. Remek kikapcsolódás lehet az úgymond családi szabadulószoba a karácsonyi ebéd és ajándékozás után.

Mindquest Budapest

     Egy társasjátékkal ritkán lehet mellé fogni, ha azt ajándékba adjuk. Szeretik a gyerekek, a fiatalok, családoknak is ideális. Ám vannak olyanok, akik inkább az élményeket részesítik előnyben. Számukra jobb ajándék lehet egy-egy kijutós játékra szóló utalvány, egy szabadulós szoba kupon, vócser. Sőt, akár magunknak is kedvezhetünk vele, abban bízva, hogy az illetőnek szüksége lesz jó baráti, családi segítségre a játék folyamán, hátha magával visz…

A kijutós játékok Budapesten remek kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak pároknak, baráti társaságoknak, sőt ajánlatosak a szabadulós szobák gyerekeknek is. A Klauzál utcában található Mindquest például remek választás lehet, hiszen jelenleg 4 ízlésesen berendezett, felújított, profi szobával várják a vendégeket, és módunkban áll vócsert is venni. Érdemes tudni, hogy egy-egy ilyen szabadulós szoba 2 főre, maximum 5 fő részére foglalható, árban pedig 6000 HUF és 10000 HUF között mozog. Jó szórakozást, ajándékozz élményt!

Honlapunk elérhető az alábbi linken: https://mindquest.hu/

Kijutós társasjáték, szabadulós társasjáték?
Kijutós társasjáték, szabadulós társasjáték?
Facebook Instagram Tripadvisor