Nagyapák és divatos fiatalok kedvence egyszerre

Február 20. – A pipázás világnapja 

A pipázás világnapja

A pipa használta egészen az ősidőkig nyúlik vissza. Az ókorban a rómaiak és a görögök keleti szomszédjaiktól vettél át a pipázás szokását. A dohány relatíve későn – mindösszesen a XVI. században – került az Óvilágba, így Amerikán kívül a hasis szívása volt az elterjedt. Ám a XVI. századot követően – amint a dohány megjelent Európában – igen gyorsan elterjedt. Évszázadokon keresztül volt kedvelt szokás nők, de főleg férfiak körében. Ugyan mára kissé esett a népszerűsége és egyre kevesebben hódolnak eme szokásnak, emlékezésképp február 20.-át a pipázás világnapjává nevezték ki.

Milyen egy jó pipa? Milyen típusok vannak?

     A pipa fejrésze megannyi alapanyagból készülhet: bruyergyökérből, kukoricacsutkából, tajtékkőből vagy cserépből. Néha előfordulhat, hogy meggyfából, olajfából, juharból vagy tölgyből alakítják ki. A pipafejet gyakran részletes, művészi faragások díszítik. A napjainkban forgalomban lévő pipák többségének az alapanyaga a bruyergyökér, ezeket bruyer pipáknak nevezzük.  Népszerűségét természetes tűzállósága és nedvességelnyelő képessége adja. Igazi specialitás a tajték- vagy porcelánbetéttel rendelkező korsótök-, más néven „calabash” pipa. Régóta kedvelt, ám elkészítése drága és időigényes. Alacsony súlypontja miatt különleges. Ez teszi lehetővé, hogy a pipa az adott személy szájában maradjon anélkül, hogy megfogná a kezével.

Persze vannak egyszerűbb megoldások is, például a “csutkapipa”. Olcsó és hatékony. Ennek az elkészítéséhez a kukorica csutkáját két évig szárítják, kivájják, majd kialakítják a tűzteret. Ezt követően a pipafejet egy gipsz-alapú keverékbe mártják, majd külsejét véglegesítik lakkal vagy olajjal. Végezetül beleillesztenek egy fenyőből készült szárat. A pipaszárat faragás helyett inkább öntik, így gyakran más anyagból készül, mint a pipafej. Olyan anyagokból formázható, mint például a bakelit vagy puha műanyag. Előfordulhat, hogy nádból, bambuszból, vagy egyéb kivájt fából kerül kialakításra. Régebben igazi különlegességnek számított a borostyánból készült szár, a jómódúak kiváltsága volt.

A dohányzás művészete

     A pipázás nem olyan egyszerű ám, mint mondjuk a cigarettázás. Itt technikára van szükség. Az alapvető felszereléseken kívül – mint például a pipa maga vagy gyufa – olyan eszközökre van szükség, mint a tömőfa, pipaszurkáló, vagy a pipatisztító szál. A pipázásnak keleten is nagy hagyománya van. A vízipipa – más néven sisa vagy nargilé – abban tér el, hogy a füst áthalad a vízkamrán, mely lehűti azt. A hagyományok szerint a dohányt mézzel, melasszal vagy egyéb édesítőanyaggal keverik össze a kellemes íz miatt. Napjainkban a gyümölcsös ízesítésű dohány örvend nagy népszerűségnek. A dohány tetejére fóliát vagy szűrőt helyeznek, melynek tetejére kerül az izzó szén, parázs. Fiatalok körében igen kedvelt, kellemes kiegészítő egy átbeszélgetett estéhez.

PipazasVilagnapja

Vigyük tovább a gondolatmenetet!

Ha már a kellemes, barátokkal eltöltött estéről van szó, gyakran megesik, hogy a csapat előbb-utóbb indulásra adja a fejét, és máshol szeretnék folytatni az estét. Erre Budapesten remek lehetőséget nyújtanak a romkocsmák. Kocsma játékok és egyéb játékok révén tudnak kikapcsolódni a baráti társaságok Budapesten.

A romkocsmák kapcsán pedig nem szabad elfelejtkezni egy másik jópofa programlehetőségről, a szabadulós szobákról. Ezen kalandos játékok kitelepülései gyakran romkocsmákkal egy épületben találhatóak, így gyakorlatilag adott, hogy felfűzzük a két programot. A kijutós szobák olyan kooperatív élő társasjátékok, ahol a csapatoknak egy óra áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy végrehajtsanak egy kalandos küldetést. Szorosan összedolgozva; minden kreativitást, valamint logikát latba vetve kell átverekedniük magukat a szabadulós szoba feladatokon ahhoz, hogy mindez sikerüljön. Csapatépítő programnak, de egy baráti jellegű kiruccanásnak is tökéletes.

Mindquest Budapest

     Budapest belvárosában barangolva szuperül útba esik a Klauzál utcában található Mindquest. A könnyű megközelíthetőségen kívül változatos, és magas színvonalúan berendezett szabadulós szobái szólnak mellette. Jelenleg négy szobája foglalható, van szabadulós szoba 2 főre, de jöhetnek akár 5 fős csapatok is. Minden vendéget tárt karokkal vár, éld át te is! Bővebb információ és szobafoglalás a honlapon: https://mindquest.hu/.

 

 

 

 

 

Forrás:

Február 20. – A pipázók nemzetközi napja