Szabadulós játék online és offline

Szabadulás

Előfordulhat, hogy úgy érezzük, szabadulnánk egy adott szituációból. A kijutás sokszor egy adrenalin bomba, érzékszerveink felerősödnek, agyunk magas fordulatszámon pörög. Ez az izgalom az, ami alapjául szolgál annak, hogy játékos formában is nagy a kereslet az ilyen jellegű kikapcsolódás iránt. Napjainkban pedig egyre több lehetőségünk van, hogy ilyen keretek között szórakozzunk. Megtehetjük ezt akár kifejezetten ilyen jellegű számítógépes játékok társaságában, otthon ülve; ám ha úgy tartja kedvünk, akkor felkereshetünk egy szabadulós szobát Budapesten, a romkocsmákban könnyű a nyomukra bukkanni. 

Szabadulós játék online

     Amennyiben úgy döntünk, hogy otthon maradunk, a jó megoldás: egy szabadulós játék online. Mit kell ezekről általánosságban tudni? Tematikájuk igen változó, van hogy hétköznapi helyekről, mint például az irodából kell kijutni; míg más esetekben elhagyatott kúriák tesznek hozzá a borzongás élményéhez. A kijutós számítógépes játékok – csakúgy mint az élő játék esetében – remek logikai érzéket, térlátást, kreativitást, jó memóriát igényelnek. Legtöbb esetben úgy működnek, hogy különböző tárgyakat kell megtalálni egy-egy helyszínen, majd ezek használatával és a környezet felmérésével kell szobáról szobára tovább haladni.

Előnye ezeknek a küldetéses játékoknak, hogy folyamatos koncentrációt igényelnek, így teljesen ki tudják kapcsolni az embert. Vannak hosszabb és rövidebb ideig tartók is, így tudunk választani, hogy mennyi időre szeretnénk lefoglalni magunkat. Hátrányuk, hogy a legtöbb szabadulós játék online nem éppen a legmodernebb, így grafikailag jóval alulmaradnak egy átlagos számítógépes játékhoz képest. Ettől függetlenül megéri kipróbálni ezeket, bár inkább gyerekek, fiatalok számára lehetnek élvezetesek. Érdemes például itt böngészni: http://www.startlapjatekok.hu/kategoriak/kijutos_jatekok/Szabadulos-Jatek

A szabadulós játékokhoz valamelyest hasonlóak az úgynevezett “Hidden object” játékok. Ezek sokkal inkább az elrejtett tárgyak megtalálására fókuszálnak, logikai feladványokkal fűszerezve a játékmenetet. Itt legtöbbször nem a kijutás a cél, hanem valamilyen rejtély megoldása. Az effajta játékok grafikailag is szebben vannak kivitelezve, mint kijutós társaik. A kategória egyik legjobb és legkomplexebb játék a “Mystery Case Files” széria. Jelenleg több, mint 15 rész épít fel egy szépen kidolgozott cselekményszálat, amely keretein belül egy detektív bőrébe bújva oldhatunk meg rejtélyesebbnél rejtélyesebb feladványokat. Bővebb információ az alábbi linkeken (a legtöbb rész ingyenesen is elérhető):

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Mystery_Case_Files
  • http://www.bigfishgames.com/daily/mystery-case-files/

Mytery Case Files: Prime suspects 

Mytery Case Files Prime suspects

Mytery Case Files Prime suspects

Szabadulós játék offline

     Természetesen ha nem szeretnénk órákat a számítógép előtt ülni, hanem inkább kimozdulnánk és társaságban élnénk át a kijutós játékok izgalmát, arra is van lehetőség. A szabadulós szobák Budapesten kifejezetten elterjedtek, a Gozsdu udvartól kezdve a Klauzál utcáig, több romkocsmában is találkozhatunk velük. Lényegük – nem meglepő módon – hasonló, mint az online változatoké. Logikai feladványok megoldásával kell közelebb kerülni a célhoz. A szabadulószoba feladatok sok esetben több látásmódot igényelnek, ezért érdemes kisebb-nagyobb társaságban részt venni rajtuk. A Mindquest budapesti szobái például akár 6 fős csoportokra is foglalható, de remek szabadulós játék akár 2 fő számára is. Nézzetek szét a honlapunkon: https://mindquest.hu/ 

MindQuest - Az élő szabadulós játék

MindQuest – Az élő szabadulós játék

A lényeg a kikapcsolódás

     Döntsünk akár az otthonmaradás, akár az élő szabadulós szoba mellett, az tény, hogy mindkettőnek megvannak a maga előnyei. Amennyiben az otthon melegét és kényelmét választjuk, nem vagyunk időhöz kötve és természetesen olcsóbb kikapcsolódási lehetőség is. Ennek fejében biztos, hogy nem lesz egy olyan maradandó élményben részünk, mintha igazi szabadulós szobába mennénk. A hely atmoszférája és az, hogy egy élő társasjáték részesei lehetünk egyértelműen a valódi kijutós játék malmára hajtja a vizet. Az, hogy társaságban élhetjük át az izgalmakat, még inkább egyedi élménnyé teszi. Ha pedig már  a költségszempont is szóba került, nézzük csak mennyibe is kerül egy ilyen játék? A Füge Udvarban található Mindquest games esetében például kedvezően, 6000 HUF és 10000 HUF között mozog egy játék ára a csoport nagyságától függően. Nézzetek be hozzánk és próbáljátok ki!