blog

Itt olvashatod legfrissebb híreket a MindQuest újdonságairól és a és a legérdekesebb tartalmakat a szabadulószobák világáról.

Számítógépes játékok - Áldás vagy átok?

Megváltozott környezet – ma már semmi sem a régi?

     A személyi számítógépek – PC-k – és az internet 90-es években való elterjedése óta sok minden megváltozott. Számos folyamat felgyorsult és hatalmas információhalmaz vált elérhetővé a székünkben ülve. Mivel most már körülbelül 30 éve ebben a környezetben élünk, sőt a technológia továbbra is rohamosan fejlődik, emiatt generációs különbségek alakultak ki.

 

Mit jelent ez és ad-e aggodalomra okot?

Szabadulj a szamitogeptol szabaduloszobaval
Szabadulj a szamitogeptol szabaduloszobaval

Az internet hatására megváltoztak mindennapjaink. Ez különösen érinti azt a nemzedéket, akik már születésük óta ebben a környezetben nevelkedtek. Az újabb generációk esetében (mint például az Y, Z, Alfa) pedig ez azt eredményezi, hogy már egészen kis koruktól kezdve körbeveszi őket a technológia, ezért szórakozási módjaik is másképp alakulnak. Sok esetben inkább részesítik előnyben a számítógépes játékokat, mint a valósakat, sőt, előtérbe kerültek a virtuális kapcsolatok is. Ez – teljesen érthetően – sok szülő számára aggodalomra ad okot, hiszen mivel ők teljesen máshogy nevelkedtek, nehezen kezelhetőnek vélik az új helyzetet.

Sajnos nem segíti a helyzetet, hogy sok szülőben kialakult egy negatív sztereotípia a számítógépes játékokról. Úgy tartják ezek agresszióra tanítanak, butítanak, és elveszik az időt hasznosabb dolgoktól. Sőt, ha nem figyel oda az ember, még a gyermek társas kapcsolatainak rovására is mehet. Ezen felül jóval több időt tölt el csemeténk a szobájában, mint a szabadban, kevesebb testmozgást végezve. Teljesen értelmetlenül, mondhatnánk.

Természetes ez a félelem nem megalapozatlan, azonban sok esetben kissé túlzónak ítélhetik meg a problémát első látásra. Igaz, hogy a túlzó számítógép használat – főleg fiatal korban – veszélyes, hiszen károsítja a szemet és a testtartást, azonban felügyelet mellett hasznos is tud lenni sok esetben. Fontos a mértéktartás – egy bizonyos kor felett ne vonjuk meg gyermekünktől a számítógép használatot, hiszen társai körében ez már elterjedt, és emiatt kirekeszthetik a közösségből -, mi tudjuk korlátozni és felügyelni az effajta tevékenységet.

Egészséges mennyiségben pedig kiváló szórakozást nyújthatnak a számítógépes játékok. Megannyi kategória közül válogathatunk: vannak amik egyszerűk, de jópofák, önfeledt szórakozást nyújtanak, de vannak olyanok is, amik kicsit komolyabbak, ám többet is lehet belőlük tanulni, például a stratégiai játékok vagy a szerepjátékok. Nagyon sok értelmes, hasznos program van, ami a mindennapi életben is előnyös tulajdonságokat fejleszt, például kreativitást, irányítást, logikus gondolkodást.

 

Milyen játékok ajánlottak?

Minden korosztály számára találunk megfelelő játékot. Fiatalabb korban egyszerű, egymáshoz párosító, memória- vagy öltöztetős játékok jöhetnek szóba. Később előtérbe kerülhetnek a logikai, stratégiai játékok. Igen közkedvelt többek között a Minecraft. Itt lehetőségünk nyílik kreatív módon, apró kockákból gyakorlatilag határok nélkül felépíteni a saját világunkat. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a világon több, mint 100 millióan próbálták ki.

Mincecraft
Mincecraft

Bővebb információ és letöltés: https://minecraft.net/en-us/

     Ehhez hasonló, világokat, civilizációkat létrehozó játékokból bőven válogathatunk attól függően, mi áll hozzánk a legközelebb. Sokak számára ismert lehet például az Age of Empires vagy a Civilization. Szintén gondolkodtatóak az úgynevezett “hidden object” játékok, amikor a képernyőn elrejtett tárgyakat kell megtalálnunk különböző feladatok során.

 

Forrás: thesims.com
Forrás: thesims.com

Bár többnyire hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a fiúk játszanak többet, azért ne felejtkezzünk el a lányokról som. Közkedvelt, évek óta nagy sikernek örvend a Sims. Szintén felettébb kreatív játékról van szó, hiszen itt virtuális karakterek bőrébe bújva tudjuk úgy alakítani az életüket, ahogy azt mi elképzeljük. Legyen szó munkahelyről, házvásárlásról és társas kapcsolatokról, mindenbe beleszólásunk van. Azért kedveltebb a lányok körében, mert itt eleget tehetnek szépérzetüknek például a karakter megalkotásánál, vagy egy szoba berendezésénél.

 

 

 

Egyéb ötletek

Ha minden kötél szakad, és mégsem tudunk dűlőre jutni abban a dilemmánkban, hogy mikor, hogy és mennyit engedjük játszani gyermekünket, akkor érdemes lehet egyéb ötletek után nézni. Amennyiben problémát okoz otthon a túl sok számítógépes játék, keressünk valami olyan elfoglaltságot, ami hasonlít a virtuálisan átélhető izgalmakra, azonban mégis kimozdul gyermekünk.

Számos időszakos program kínál erre megfelelő lehetőséget – egy-egy ilyen tematikájú interaktív kiállítás, rendezvény. Persze maradhatunk a jól bevált kikapcsolódásoknál is – legyen az egy mozifilm vagy séta az állatkertben.

Van mód arra is, hogy gyakorlatilag egy élő társasjátékba csöppenjen az ember – ilyenek a kijutós játékok. Ezek mondhatni ötvözik a “hidden object” és a stratégiai játékokat – a szabadulós szoba feladatai jópofák, elgondolkodtatóak, és valamilyen küldetést kell véghezvinni. Egy igazi kalandjáték, jópofa kikapcsolódás gyerekeknek is. Érdemes benézni a Mindquest világába! (https://mindquest.hu/)

Hogyan tovább?

Természetesen ahogy nőnek a gyerekek egyre nehezebb javaslatokat tenni arra, hogy mivel játszanak, ám minden korosztály tud olyat választani, ami igényes, fejlesztő és emellett szórakoztató. Bízzunk benne, hogy a megfelelő nevelés és az így kialakult normák csökkentik majd a számítógépes játékok körül kialakult negatív sztereotípiát a szülők körében.

 

Facebook Instagram Tripadvisor