Szoba tervezés feng shui jegyében

Kiterjeszthető-e ez a szabadulós szobákra? 

Kínai eredet

A feng shui (fengsuj) egy ősi kínai hagyomány, amelynek napjainkban is van relevanciája. Jelentése szó szerint “szél és víz”. Alkalmazása segít megteremteni az összhangot az ember és a természet között. Ennek módját alapvetően a lakóhelyünk megfelelő kialakításában látja, így elveit a lakberendezésnél a mai napig sokan követik. Kulcsfontosságú eleme az egyensúly. Különböző anyagú tárgyak, berendezések összhangja hatással van a lelki egyensúlyunkra is. Lássuk, mikre érdemes figyelni.

FengSuhi

A legfontosabb alapelvek

     A feng shui szerint a sikeres ember mögött egy rendezett, harmonikus otthon áll.  Mit értünk ez alatt? Az egyik legfontosabb alapelv a rend. Lényeges, hogy takarításkor ne csak felületesen szaladjunk át a szobán, szánjunk rá időt, valamint ne gyűjtögessük a nem használt, értelmetlen dolgokat. Tudniillik, ezek nem csak a port, de az energiát is vonzzák – mégpedig el tőlünk. Ezen felül a rendetlenség és a szanaszét hagyott bútorok gátolják a csi áramlását,

Használjuk a fantáziánkat! Próbáljunk új szemmel tekinteni az otthonunkra: milyen változtatásokat lehetne eszközölni? Át tudunk költöztetni egy-két szobát? Ezen felül kreativitásunkat más módon is kamatoztathatjuk. Kerüljük az unalmas, lehangoló színeket. Mennyivel kellemesebb egy olyan lakásba hazaérni a munka után, ami tele van élettel! Ennek módja lehet akár egy átfestés, de ha kevésbé drasztikus megoldást keresünk, arra is van opció: egy szép függöny vagy egyedi díszpárna remekül fel tudja dobni az egyébként egyhangú helyiséget.

 

Még egy pár apró ötlet, érdekesség

  • Családi képek. Elsőre szokatlanul hangozhat, de tartózkodjunk rokonaink képét a hálószobában kitenni; a nappali sokkal jobb helye lehet erre. Bár úgy vélhetjük, hogy ágyunk mellett szeretteink mindig velünk lehetnek, a feng shui értelmében ezáltal csak bele fognak szólni az életünkbe. Egyedüli kivétel ez alól a szerelmünk!
  • Növények, kaktuszok. Ugyan a feng shui fontos elemei az élőlények, bizonyos növények esetében kivételt tesz. A szúrós levelek, kaktuszok ugyanis bevonzzák a negatív energiákat, ezért ezeket maximum a teraszon tartsuk.
  • Tükör a hálószobában. Manapság egyre divatosabbak a nagy méretű, hálószobában elhelyezett tükrök. Ezektől azonban érdemes tartózkodni, mert bevonhatnak egy harmadik felet a kapcsolatba!
  • Víz. A feng shuiban meglehetősen kevés olyan elem van, ami elhelyezkedésétől függően gyakorolhat pozitív vagy negatív hatást. A szökőkutak, csobogók viszont épp ilyenek. Érdemes őket a nappaliban vagy a dolgozó szobában elhelyezni, mivel így elősegítik a szerencse és a pénz befelé áramlását. Ezzel szemben a hálószobában nem csak zavaró, de az álmokat is elűzi.
  • Napfény. A világos terek és a beáramló napfény a feng shui egyik fontos tényezője. Ez alól egyetlen egy kivétel van: az ágyunk. Mivel ez az alvásra szolgál, előnytelen, ha energiával töltődik fel. Érdemesebb inkább egy árnyékos sarokban elhelyezni.

 

Mennyire alkalmazható mindez máshol?

     Természetesen a feng shuinak rengeteg eleme van, ami összesen elsőre soknak tűnhet. Ám nem vagyunk kötelesek mindegyiket egyformán alkalmazni; érdemes a számunkra fontos szempontokat kiválasztani, és azokat beültetni a gyakorlatba. Felmerülhet a kérdés, hogy a lakásunkon kívül, máshol alkalmazhatóak-e ezek az alapelvek? Alapvetően igen, többek között érdemes szem előtt tartani ezeket akár egy iroda kialakításánál is. Az energia megfelelő áramlása serkentheti a produktivitást, valamint hozzájárul a kellemes és kiegyensúlyozott munkahelyi környezethez is.

Ennél jóval elrugaszkodottabb ötletek is felmerülhetnek. Például, hogy alkalmazható-e mindez egy romkocsma design vagy szabadulós szoba esetében? Létrehozható-e a feng shui kompatibilis kijutós játék és ez hatással lehet-e a játékosokra? Mire lehet figyelni a szoba tervezésénél?

Azt elsődlegesen érdemes leszögezni, hogy a szabadulós szobák nem ilyen céllal jönnek létre. Kialakításuknál elsősorban praktikus szempontok kerülnek előtérbe. Ez nem is gond, mivel a játékosok rövid időt töltenek el itt – maximum egy órát, vagy legalábbis annyit, ami szükséges a kalandos küldetés megoldásához. Kérdéses, van-e bármilyen hatása a berendezésnek a játékosok teljesítményére.

Mindazonáltal, amennyiben valaki mégis a feng shui jegyében szeretné berendezni a szabadulós szobáját, van pár ötlet, ami megvalósítható. Egyrészt ajánlatos a szoba közepén szabadon hagyni a teret: így könnyebben áramlik az energia, de a játékosokat is segíti. A kaktuszok mellőzése pedig segítheti a kohéziót egy csapatépítő esemény során.

Amennyiben kételkedünk, érdemes ellátogatni és kipróbálni egy szabadulós szobát. A Mindquest tárt karokkal vár mindenkit. További információ a honlapon: https://mindquest.hu/

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fengsuj

https://www.nlcafe.hu/otthon/20170819/feng-shui-fengsuj-alapszabalyok/

https://www.bien.hu/otthon-kikapcsolodas/lakberendezes-dekor/ezekre-ugyelj-a-feng-shui-szerint/113759