blog

Itt olvashatod legfrissebb híreket a MindQuest újdonságairól és a és a legérdekesebb tartalmakat a szabadulószobák világáról.

Újévi fogadalmak

Új év kezdete

2018 januárja. Egy új év kezdete. Gyorsan eljött ez is, hiszen olyan, mintha tegnap még 2017 lett volna. Bizonyára UjéviFogadalmakrengeteg minden történt az elmúlt egy évben, mégis olyan érzése lehet az embernek, hogy hirtelen elszaladt ez az idő. Az év végeztével pedig lehetőségünk van egy kicsit megpihenni és értékelni azt. Számot vethetünk önmagunkban, mit sikerült elérnünk, milyen pillanatok voltak igazán emlékezetesek számunkra, milyen jelentős változások következtek be az életünkben. Bizonyára követtünk el hibákat is, hoztunk rossz döntéseket, ezeket is kiértékelhetjük, hogy tanuljunk belőlük a jövőben.

Nagyon ritka, hogy az embernek sikerül minden kitűzött tervét megvalósítani. Az új év pedig az önértékelésen kívül mindig egy új kezdet reményével kecsegtet. Ebből fakad, hogy széles körben bevett szokássá vált szilveszter éjszakáján az újévi fogadalmak tétele. Ezek olyan önmagunk számára tett ígéretek, amik útmutatásként szolgálhatnak a következő időszakban. Ám mire érdemes figyelni ezekkel kapcsolatban?

Fogadalmak – mire figyeljünk?

A célok kitűzése nagyon fontos az életben. Sok sikeres ember szájából hangzott már el az a mondat, hogy tudni kell, hova akarunk eljutni, rendelkezni kell egy világos vízióval a jövőnkről, annak érdekében, hogy mi is sikeresek legyünk. Persze a siker relatív fogalom, nem csak pénzbeli vagy karrierjellegű lehet. Van, akinek a siker egy meghitt családi környezetet, vagy éppen spirituális megnyugvást, tisztaságot jelent. Ennek ellenére az újévi fogadalmak gyakrabban fulladnak kudarcba, mint nem. Mi lehet ennek az oka?

Egyik ok lehet, hogy már szilveszter éjszakáján sem hiszünk abban, amit megfogadtunk. De akkor mégis miért teszünk fogadalmat? Megbújhat egyfajta társadalmi elvárás, csoportnyomás a háttérben. Mindenki tesz ígéretet a jövő évre kapcsolatban, nehogy már csak én maradjak ki…

A másik ok szintén társadalmi jellegű. Érezzük, hogy külső szemmel min kellene változtatnunk ahhoz, hogy jobban megfeleljünk a társadalmi normáknak, azonban mégsem tudunk ezzel azonosulni. Ilyenek legtöbbször a tipikus sablonos fogadalmak. Jövőre leszokok  a dohányzásról, most majd végre lefogyok. Ezek úgymond a ki nem mondott elvárások, ám lehet, hogy mi magunk pont így érezzük jól magunkat a bőrünkben, és nem is igazán szeretnénk változtatni.

Harmadik ok lehet, ha hirtelen felindulásból, átgondolatlanul teszünk magunknak ígéretet. Ezek talán a legkártékonyabbak. Az ilyen jellegű fogadalmakat sokszor ténylegesen el szeretnénk érni, azonban nem feltétlenül gondolunk benne abba, hogy ez a gyakorlati oldalról mennyi energiát is fog igényelni a mindennapokban. Az önmagunk felé támasztott elvárások néha szigorúak lehetnek. Ebből következik egy másik fontos pont. Ha nem reális a megtett fogadalom, akkor rövid időn belül megszegjük azt. Ez lelkiismeret-furdalást és csalódottság-érzetet kelthet bennünk, ami rövid távon belül károsan hat az önértékelésünkre, és önbizalmunkra. Hiszen olyan ez, mintha becsapnánk magunkat, nem tartjuk meg azt, amit megígértünk. Például ha havi 5-10 kilót szeretnénk tartósan fogyni, az elég irreálisnak tűnhet,
és emiatt valószínűleg nem is fogjuk tartani magunkat a kitűzött diétához és edzéstervhez.

UjéviFogadalmakTippek

Hogyan tartsuk be újévi fogadalmunkat?

Az első, és legfontosabb dolog azzal kapcsolatos, amiről már a fentebbiekben szó volt. Csakis olyan ígéretet tegyünk, olyan célt jelöljünk ki, amit reálisnak érzünk, és ténylegesen, saját magunk miatt szeretnénk elérni. Ezután fontos, hogy kisebb mérföldköveket jelöljünk ki, így fokozatosan nyomon követhetjük fejlődésünket és kis sikerélmények érnek majd. Fennmarad a lelkesedésünk. Osszuk meg elképzeléseinket a hozzánk közel állókkal. Így ők is tudnak majd támogatni célunk elérésében, plusz emlékeztetni tudnak fogadalmunkra akkor is, amikor mi meginognánk elhatározásunkban. Legyen az újévi fogadalom egy tudatos célalkotás.

Ezen kívül merjünk nagyot álmodni. Az új év új kezdetet hoz magával, így lehetősünk nyílik belekezdeni valami egészen új dologba, mondjuk amihez eddig nem volt bátorságunk. Váltsunk munkahelyet, valósítsuk meg végre azt a vállalkozást, aminek az ötletét már évek óta dédelgetjük. Fogjunk bele valami igazán újba, különlegesbe. Ha pedig kissé tanácstalanok vagyunk, hogy pontosan mi is legyen az, akkor van egy lehetőség, amihez bárki nyúlhat: a franchise-ok világa.

Egy lehetséges irány – franchise ötletek

Korábban már írtunk a franchise rendszerek világáról, a témában íródott bejegyzést itt lehet elolvasni: https://mindquest.hu/betekintes-franchise-rendszerek-vilagaba/. Ezek lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy már meglévő koncepció részeseivé váljunk, ám mégis mi üzemeltessük saját vállalkozásunkat – természetesen megszabott keretek között: legyen az gyorsétterem, pékség, szórakozóhely, vagy esetleg szabadulós szoba.

A szabadulós szobák olyan kooperatív játékok, ahol csoportban együtt dolgozva kell egy kalandos küldetést teljesíteni egy adott időkorláton belül. A szabadulós játék feladatok logikát, kreativitást, csoportmunkát igényelnek, így remek csapatépítő program is lehet. De ki tudnak kapcsolódni párok, és gyerekes családok, hiszen a kijutós játékok gyerekeknek is nagyszerű szórakozást és fejlődési lehetőséget biztosít.

A Klauzál utcában található Füge Udvar épületében elhelyezkedő Mindquest games is franchise rendszerben üzemel. Alapvetően külföldi országokban vannak kitelepüléseik, az általuk létrehozott szobák, játékterek megtalálhatóak olyan államokban is, mint például Franciaország, Finnország, vagy Dánia. Az igényes környezet és az ott dolgozó lelkiismeretes csapat jó példa arra, hogyan lehet sikeresen üzemeltetni egy ilyen kijutós játék vállalkozást.

Vágjunk bele!

Összességében fontos, hogy ha teszünk újévi fogadalmat, azt átgondoltan tegyük, és tartsuk is magunkat hozzá. Legyen az egészségünkkel, rossz szokásunkkal, párkapcsolattal, vagy karrierrel kapcsolatos, jelentős változásokat érhetünk el. Ehhez azonban nélkülözhetetlen az eltökéltség és kitartás.

Ha pedig szívesen belevágnánk valamilyen nagyobb tervbe, akkor a franchise rendszerek megfelelő keretet nyújthatnak ennek. A Mindquest mindenképp jó példa erre. Szívesen várunk minden érdeklődőt, hogy megbizonyosodjon erről! Szobáink és további információk az alábbi linken elérhetőek: https://mindquest.hu/

Forrás:

http://www.origo.hu/gazdasag/20171004-meg-mindig-jovedelmezoek-a-szabaduloszobak.html

Facebook Instagram Tripadvisor